Vijesti

U ovim situacijama moramo piti vodu

Voda je ključna za funkcioniranje organizma i zbog toga nam je onih barem 8 čaša dnevno uklesano negdje u mozgu.


Manjak vode će vaš organizam dovesti do stanja umora, glavobolje, a posljedice će se čak vidjeti i na koži, koja će se sušiti, a nakon dužeg vremena možete osjetiti i brze otkucaje srca, kao i grčeve u rukama i nogama.

Kako biste svoje tijelo držali dovoljno hidratiranim, važno je piti vodi u nekoliko svakodnevnih situacija. Tako ćete osigurati brz metabolizam, lakše skidanje kilograma, ali i zdravu kožu!

Popijte vodu čim se ustanete

Voda nas pokreće, a tijekom spavanja gubimo zalihe koje smo unijeli tijekom prošlog dana. Voda će, jednako kao i šalica kave, potaknuti vaš organizam i osigurati mu potrebnu energiju – pogotovo ako preskačete doručak!

Osim toga, čaša voda će potaknuti izlazak slobodnih radikala i ostatke sagorijenih kalorija koje je iskoristio vaš metabolizam tijekom noći.

Čaša vode prije obroka znači… manje kalorija!

Čaša vode prije obroka učinit će nas brže sitijima jer će voda popuniti dio želuca. Osim toga, ona priprema organizam za obrok, na način da budi okusne pupaljke i “podmazuje” sluznicu želudca kako mu, na primjer, kisela hrana ne bi smetala.

Osim toga, ako se niste dovoljno hidratizirali, možete osjećaj žeđi zamijeniti s osjećajem gladi. Prije nego krenete planirati idući obrok, popijte čašu vode i možda vaš organizam s tim bude zadovoljan.

Ne zaboravite piti vodu prije tjelesne aktivnosti

Jednako kao što je bitno nadoknaditi izgubljenu tekućinu nakon treninga, važno je tijelo i pripremiti na ovaj gubitak. Popite čašu, dvije prije tjelesne aktivnosti, ali pripazite da ne bude prenaglo jer bi vam tako voda mogla uništiti cijeli trening teškim osjećajem u želudcu. Radije osigurajte da nekoliko sati prije treninga kontinuirano pijete tekućinu!

Tekućina nakon tjelesne aktivnosti

Kao što je već spomenuto, nakon tjelesne aktivnosti važno je nadoknaditi izgubljeno. Osim tekućine, potrebno je nadoknaditi i elektrolite, pogotovo ako ste vježbali na visokoj temperaturi, kao i ako je aktivnost trajala duže od sat vremena.

Pijte vodu kad ste umorni

Umor može biti simptom dehidracije, zato kad osjetite umor, umjesto kave, posegnite za čašom ili dvije hladne vode.

 

Izvor: ordinacija.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close