ZnanostTech

Ovako zvuče gravitacijski valovi

Znanstvenici iz 15 zemalja u američkom opservatoriju LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observator) jučer su potvrdili kako imaju dokaz postojanja gravitacijskih valova.


LIGO je detektirao gravitacijske valove nastale sudarom dvije crne rupe, kataklizmičkog događaja koji je pretvorio masu tri solarna sustava u čistu energiju za desetinku sekunde, a koji se dogodio na udaljenosti od 1,3 milijarde svjetlosnih godina od nas.

Znanstvenici su pokušavali smisliti način kako da “slušaju” gravitacijske valove i dokažu njihovo postojanje još od kad ih je Einstein predvidio 1915. ali sve do 14. rujna 2015., kada je događaj sudaranja rupa po prvi puta primjećen, to je bilo iznad naših tehnoloških mogućnosti.

“Gravitacija je slaba sila. Mjerenje tih stvari bilo je izrazito teško”, izjavio je Scott Huges, teoretski fizičar na MIT-u koji je surađivao na LIGO-u još od samog početka tog projekta 1992.

Huges se mučio s pitanjem koje se nalazilo u samome srcu programa observatorija – jednom kada čujemo gravitacijske valove, kako ćemo znati odakle dolaze? Kako ćemo ih moći koristiti da bi istraživali misterije svemira? U tu je svrhu Huges modelirao “zvukove” brojnih astrofizičkih događaja, uključujući i sudaranje crnih rupa.

Na primjer, u najjednostavnijim vrstama sudara dvije crne rupe, zvuk koji čujete jednostavan je cvrkut. Ako se crne rupe brzo okreću oko sebe, navrh cvrkuta dobijete i trperenje zvuka. Huges upozorava da znanstvenici tek uče razumjeti ovaj novi jezik.

“To su homonimi. Dva izvora mogu govoriti dvije različite stvari ali zvučati potpuno isto.”

Zbog toga je LIGO koristio više detektora širom svijeta kako bi slušao te dobro skrivene valove, koji bi trebali otkriti priču o svemiru koja se može čuti samo na jeziku gravitacijskih valova. Istraživanjem gravitacijskih valova čovječanstvo dobiva potpuno novi pogled na svemir, koji se do sada mogao promatrati samo pomoću svjetlosti ili elektromagnetskog zračenja.

Kako bi i mi mogli čuti gravitacijske valove, znanstvenici su dobivene informacije pretvorili u nama čujne valove, koji zvuče poput cvrkuta.

Pročitajte više na net.hr.


 

Foto: ligo.org

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close