KontinentTurizam

Ovako se čuva “svjetski prirodni biser”? Na Plitvicama u srcu Parka već nekoliko godina napušteni autobusi zagađuju okoliš

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

Čitatelj s Plitvica početkom tjedna je redakciju portala Lika Club obavijestio o zagađenju okoliša u samom srcu Nacionalnog parka Plitvička jezera


Nacionalni park Plitvička jezera, kao najbogatiji nacionalni park u Hrvatskoj s budžetom od preko 200 milijuna kuna, često voli objašnjavati mještanima a i svima onima koji dolaze na Plitvice, važnost čuvanja okoliša i zaštitu prirode. Legitimno i pohvalno, reklo bi se na prvu, ali teren nažalost govori nešto drugo.

Čitatelj s Plitvica, početkom tjedna je redakciji portala Lika Club javio da tomu često i nije tako od njih samih, a mi smo odlučili provjeriti njegove navode i obići jednu od lokacija koje nam je naveo.

Riječ je o Mukinjama, malom mjestu u koji dolazi mnoštvo turista tijekom turističke sezone. Mjesto Mukinje je i mjesto u kojem živi jedan dio zaposlenika Nacionalnog parka Plitvička jezera, što uključuje i ravnatelja Kovačevića. Mukinje su mjesto koje je smišljeno planski i po zadnjem popisu stanovništa u njemu živi oko 300 stanovnika.

Naš kolega s Lika Cluba izašao je na teren i napravio seriju fotografija o napuštena dva službena autobusa Nacionalnog parka Plitvička jezera koji stoje u Mukinjama, tek nekoliko desetaka metara od prvih građevina i stanovnika Plitvica, kao i njegovih turista.

Ono što smo zatekli na terenu, dalo nam je za pravo zaključiti da oni koji ističu “zaštitu okoliša”, već u svom dvorištu o njoj ne brinu. Dva stara autobusa marke ISUZU koji se nalaze u Mukinjama, potpuno su razbijena i napuštena, a naš čitatelj tvrdi nam da se nalaze u srcu Nacionalnog parka Plitvička jezera već 3 godine. Samo su jednom promijenili lokaciju.

“Riječ je o rashodovanim autobusima, kupljeni su 2009. godine i praktički mi je nejasno kako su ih uspjeli uništiti u manje od deset godina. A sad kad već jesu pogledajte kako su ih uskladištili odnosno rashodovali. Ako je ovo skladištenje, ozbiljno se moramo zapitati tko nam vodi Park, jer je ovo velika sramota za sve nas. Pa od turista živimo, na ovim autobusima su službene oznake Nacionalnog parka Plitvička jezera, UNESCO-a,… strašno.” – kaže naš čitatelj koji je želio ostati anoniman.

Autobusi su jednom mijenjali i lokaciju, a sada su premješteni iza Spomen doma šeste ličke. U lošem su stanju, zahrđali i razbijeni, a nije jasno je li u prirodu ispušteno ulje ili gorivo.

Istražili smo o kakvim je napuštenim autobusima riječ. Model je Isuzu Turquoise i po informaciji čitatelja nabavljen je 2009. godine, a da je u voznom stanju, danas bi mu prosječna vrijednost bila oko 25 tisuća eura. S obzirom da je riječ o državnoj imovini, čini se da nitko nije dovoljno dobro brinuo o njima i oba su postala neupotrebljiva i nepopravljiva u manje od 10 godina. Ukupna šteta zbog rashodovanja jednostavnom matematikom iznosi oko 50 tisuća eura.

Jedan od autobusa bio je registriran na registarske oznake GS-069-NP, a kad su oba autobusa rashodovana, stare tablice preuzeli su novi autobusi. Jedan od njih je novi autobus Iveco Evadys H., koji sada nosi iste tablice kao prošli Isuzu. Informacije smo pronašli na web stranicama autobusi.org, gdje su autobusi vidljivi u ispravnom stanju, dok su to još bili. Također, na istoj stranici vidljivi su i novi autobusi koji su preuzeli stare tablice.

Ono što je mnogo opasnije od ove vrste brige o državnoj imovini je onečišćenje okoliša koje čine ovi autobusi, to također ističe naš čitatelj.

Uz to što ovo sve izgleda kao da smo iz rata izašli, ovi autobusi su opasnost i za okoliš i za ljude. U njima je ulje u motorima, gorivo, a da ne govorim o razbijenim staklima i našoj djeci koja se nekad igra u Mukinjama i po ovom dijelu. Kakva nam je ovo razglednica turistička? Nikakva, sramota našeg Parka. A ovdje nedaleko se igraju naša djeca svaki dan. – kaže za Lika Club anonimni građanin.

Slike koje smo zabilježili na lokaciji su postapokaliptične, autobusi su u vrlo lošem stanju, razbijenih prozora, otpalih blatobrana, ali postojanih oznaka Nacionalnog parka Plitvička jezera, UNESCO-a i Zaštite prirode. Tragikomično.

Vjerujemo da će Nacionalni park Plitvička jezera prepoznati svoju pogrešku i nebrigu za okoliš, te da će se autobusi odmah ukloniti i prigodno poslati na otpad. To je jedino što se od njih trenutno može napraviti.

Podsjetimo, Nacionalni park Plitvička jezera je u državnom vlasništvu, ne privatnom, a ovo svakako nije slika dobrog i uspješnog gospodarenja imovinom Parka.

Pogledajte fotografije koje smo zabilježili.

 

 

Foto: Josip Durdov, Lika Club

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close