Vijesti

Ovaj mišić nema 16 % ljudi

Ispružite ruku o stol s dlanom prema gore, a zatim palcem dodirnite mali prst. Ako primijetite izbočeno tkivo od kraja šake do pola podlaktice, riječ je o zakržljaloj tetivi u sklopu dugačkog dlanskog mišića (lat. musculus palmaris longus), koje su naši životinjski preci koristili za penjanje po drveću.


Obično ga imaju sisavci, a izraženiji je kod majmuna koji se kreću sa sva četiri uda. Kod čovjeka on je jedan od pet mišića koji tvore ručni zglob i pomaže gibljivosti ovoga dijela tijela. Izuzev djece koja uživaju u penjanju na stabla, ova aktivnost ne utječe na kvalitetu života pojedinca.

S obzirom da ova tetiva nije neophodna za život i kretanje, ne čudi stoga što je evolucijski zakržljala i nestala iz jedne ili obje ruke kod čak 16 posto populacije.

Nedostatak tetive ne označava slabost, niti utječe na snagu vašeg stiska. Štoviše, s obzirom da manjak funkcionalnosti, kirurzi je vade i koriste u slučaju rekonstruktivne kirurgije ili za kozmetičke zahtvate.

U zabavnom videu pogledajte koji su nam sve drugi mišići ostali od naših životinjskih predaka, a koji danas nemaju funkciju.

 

Izvor / Foto: zadovoljna.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close