Vijesti

Ova hrana pogoršava grlobolju

Grlobolja je tijekom zimskih mjeseci vrlo česta pojava. Ona može biti uzrokovana bakterijama i virusima u ždrijelu, ali se pojavljuje i kao posljedica poremećaja sluznice nosa. Peckanje grebanje i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla koje neka hrana može dodatno pogoršati. Doznajte koja.

Vruća hrana

Iako je toplina za upaljeno grlo vrlo ugodna te nakon ispijanja toplog čaja simptomi grlobolje se smiruju, budite oprezni.

Naime, prevrući čajevi, juha i druga kuhana hrana mogu dodatno pojačati grlobolju i oštetiti upaljeno tkivo ždrijela. Pričekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohladi i postane ugodna za gutanje.

Kisela hrana

Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla te može dodatno pogoršati neugodne simptome peckanja, grebanja i boli.

Izbjegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (naranča, limun, grejp). Isto vrijedi i za salate s octom i zimnice.

Slana hrana

Iako grgljanje slane vode značajno pomaže kod grlobolje, preslana hrana ima potpuno suprotan efekt. naime, velike količine soli ‘nagrizaju’ tkivo ždrijela te mogu pojačati simptome upale i izazvati još jaču grlobolju.

Izbjegavajte slane grickalice i brzu hranu poput prženih krumpirića i hamburgera.

Ljuta hrana

Iako je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznicu te može ‘odčepiti’ sinuse to nije slučaj i kod grlobolje. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla.

Začine poput tabasca, ljutih papričica ili feferona te hranu koja sadrži puno papra trebali bi izbjegavati dok grlobolje ne prođe.

Tvrda hrana

Upaljeno grlo vrlo je osjetljivo na vanjske podražaje te ga čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno pogoršati. Izbjegavajte čipseve, musle i orašaste polodove te kruh s tvrdom i hrskavom koricom.

Tekst: zadovoljna.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close