DogađanjaVijesti

Otvoren Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici u Rimu

 U povodu Europskog dana jezika, otvoren je Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici u Rimu, gdje je uz predsjednika Biblioteche di Roma Paula Fallaia i zamjenika gradonačelnice Grada Rima Lucu Bergama, u ime gradonačelnika Grada Zagreba prisustvovao Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport.


Pridruživanje ovoj instituciji od iznimne je važnosti jer bez zapisa nema ni povijesti niti traga postojanju jezika i naroda. Ovo je i prilika da još jedanput, nakon niza izložbi hrvatskih likovnih umjetnika ovdje u Rimu, produbimo ostvareno i potvrđeno prijateljstvo naših dviju država – Hrvatske i Italije, rekao je pročelnik Lovrić. Ponosan sam što smo putem kulture i umjetnosti kao članice Europske unije tijekom cijele godine težile, i dalje težimo, sintezi tradicije i suvremenosti, jer ne smijemo zaboraviti da Hrvatska i Italija dijele višestoljetnu zajedničku povijest bliskih kultura pod okriljem jednoga velikog stila –zapadnoeuropske kulture, dodao je pročelnik.

Predsjednik Rimskih knjižnica posebno se osvrnuo na Izjavu o namjeri između Grada Rima i Grada Zagreba, što je potpisana 14. ožujka 2012., a koja se odnosi na promicanje i na razmjenu talijanske kulture, književnosti i jezika u Zagrebu te na promicanju hrvatske kulture, književnosti i jezika u Rimu.

Europskoj knjižnici u Rimu Grad Zagreb poklonio je 50 naslova hrvatske literature među kojima je i knjiga Mire Gavrana Muž moje žene, koju je izdala izdavačka kuća Gremese, a na otvorenju ju je osobno predstavio autor.

Knjižnica, odnosno specijalizirani centar za promicanje europskih kultura i europskih nacionalnih jezika, osnovana je 2006. uz pomoć i u suradnji s Goethe Institutom i drugim značajnim europskim institucijama.

Gradonačelniku Milanu Bandiću je tom prigodom Hrvatsko talijanska Udruga – Rim uputila zahvalnicu za pažnju koju je pokazao za aktivnosti Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu, te za potporu u realizaciji projekta za Europski dan jezika te su tako mogli sudjelovati na jezičnoj manifestaciji u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Rimu te muzeja Explora.

 

Foto: zagreb.hr

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close