Vijesti

Otkriven je novi dio ljudskog tijela

Kada ste se jutros probudili, učinili ste to s potpuno novim dijelom tijela, barem u očima znanosti. Ne možete ga vidjeti niti dotaknuti, ali ima ključnu ulogu u razumijevanju neuroloških bolesti i imuniteta.


Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji nedavno su otkrili dugo skriveni sustav limfnih žila, ili ‘središnji živčani sustav limfnih žila’, koje vrši drenažu limfe iz mozga u okolne limfne čvorove.

Ovo otkriće je protreslo znanstvenu zajednicu. Tim pod vodstvom Antoinea Louveaua je otkrio žile nakon što je Louveau razvio metodu promatranja moždane ovojnice miša bez oštećivanja delikatnog tkiva.

Ovo otkriće je neuroimunološka varijanta otkrića jednoroga. Ne sam da je ovaj limfni sustav ostao neotkriven sve do sada, već su i svi glavni udžbenici tvrdili da tako što jednostavno ne postoji.

Poludio od žila

Kada se sva druga tkiva u tijelu upale, molekule i patogeni završe u lokalnim limfnim čvorovima gdje se imunološke stanice aktiviraju i nastavljaju borbu.

“Mislilo se da u mozgu takav sustav ne postoji. Kada smo prvi put vidjeli te žile, potpuno sam poludio”, kaže Jonathan Kipnis, direktor Centra za imunologiju mozga i glia stanica.

Duboko skrivena lokacija ovih limfnih žila razlog je zašto ih se toliko dugo nije moglo pronaći. Nalaze se u duralnim venskim sinusima, koji izvlače krv iz unutarnjih i vanjskih vratnih žila. U blizini su i glavne krvne žile, koje su ih skrivale od pogleda.

Kipnis upozorava da će se, s obzirom da je ljudski mozak daleko kompleksniji od mišjeg, novootkrivene žile trebati što detaljnije proučavati da bi ih se u potpunosti razumjelo. Ovo otkriće pomoći će u razumijevanju i daljnjem istraživanju brojnih poremećaja, uključujuči multiplu sklerozu, alzheimerovu bolest i autizam: “Najvažnije stvari tek se trebaju otkriti.”


Tekst: net.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close