Događanja

Otkrili drevnu igru staru 2300 godina

Velik dio ljudske povijesti zaboravljen je tijekom vremena. Predani stručnjaci neumorno rade kako bi pronašli što više djelića naše povijesti i spojili ih u mozaik koji će omogućiti da bolje razumijemo kako su naši preci živjeli.


Nedavno su pronašli 2300 godina staru grobnicu u blizini kineskog grada Qingzhoua. Iako je grobnica opljačkana, arheolozi su ipak bili zadovoljni otkrićem jer su ondje pronašli dijelove drevne društvene igre. Pohvalili su se kako su između ostalog pronašli kockicu sa 14 strana napravljenu od životinjskih zubi te više od 20  duguljastih predmeta s nacrtanim brojevima i slomljenu pločicu s naslikanim očima, objavio je časopis Chinese Cultural Relics.

Znanstvenici vjeruju da ovi dijelovi pripadaju igri Liubo, drevnoj kineskoj igri koja je bila popularna tijekom dinastije Han. Nažalost, pravila za igru nisu poznata jer je nitko nije igrao preko 1500 godina… No, prema slikama iz tog doba znanstvenici mogu nagađati da je igra uključivala dvije osobe te da je svaka imala 6 malih štapova koji su utvrđivali kretanje igrača.

U grobnici je pronađen i kostur, no pljačkaši su bili temeljiti te nisu ostavili mnogo predmeta za stručnjake.

– Iako je grobnica zaista velika lopovi su je temeljito pročešljali. Komora s lijesom je gotovo u cijelosti iskopana i opljačkana te je pretrpjela velike štete u procesu… – požalili su se arheolozi.


Tekst: 24sata.hr
Foto: i.dailymail.co.uk

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close