Događanja

Otkrića koja mogu promijeniti svijet

Otkriće knjižnice u spiljama u Kini promijenilo je povijest. Naime, jedan od dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je tiskana knjiga na svijetu, a datira iz 868. godine. To je podsjetnik da tiskanje nije poteklo iz Europe…


Misteriji su svuda oko nas. Brojni od njih su i zapisani, ali nedostupne većini. Skrivene knjižnice polako su tijekom prošlog stoljeća počele pronalaziti put prema javnosti. Evo najpoznatijih.

1. Knjižnica u spilji, Kina

Na rubu pustinje Gobi u Kini, dio mreže spiljskih svetišta u Dunhuangu, zvanih Tisuću spilja Buddhe, bilo je zapečaćeno tisuću godina. Taoistički redovnik, neslužbeni čuvar spilje, Wang Yuanlu 1900. godine, otkrio je skrivena vrata koja su vodila do komore ispunjene rukopisima nastalima između 4. i 11. stoljeća.

Lokalne vlasti nisu pokazale interes za dokumente, ali ostatak svijeta jest. Mađarski istraživač Aurel Stein otkupio je 10 tisuća rukopisa, a dio su uzele i delegacije Francuske, Rusije i Japana, nakon čega je kineska vlada naredila da se ostatak dokumenata preseli u Peking. Zahvaljujući inicijativi Britanske knjižnice, 1994., s partnerima diljem svijeta, započela je digitalizacija kolekcije.

Više na punkufer.dnevnik.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close