Turizam

Oporba napala novi zakon o turizmu: ‘Time se ne sprječava daljnja apartmanizacija’

Saborska oporba je u srijedu i prije formalnog početka rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu kroz traženje stanki upozorila da on neće riješiti probleme u turizmu upozorivši da se njime ne sprječava daljnja apartmanizacija niti nelegalno pružanje usluge smještaja.


Katarina Nemet (Klub IDS-a) rekla je da bi za zaustavljanje prekomjernog turizma, što je jedna od intencija predloženog zakona, trebalo spriječiti prekomjernu izgradnju apartmana te nelegalno pružanje usluga smještaja.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra, GLAS-a i SSIP-a) upozorila je da je turizam generator bespravne gradnje, što dovodi do toga da su nam već sad prostori i turističke destinacije preopterećeni.

Branko Grčić (Klub SDP-a) smatra da je predloženi zakon prekompliciran i ne nudi brzu implementaciju konkretnih rješenja za sadašnje probleme održivosti.

Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformisti) smatra da je turizam u ovoj godini izgubio zamah jer brojke za treći kvartal pokazuju pad turizma u BDP-u za 0,5 posto, što je prvi takav pad nakon dugo vremena.

I Ivana Kekin (Klub Možemo!) štetnim je ocijenila prijedlog zakona upozorivši da u turizmu imamo najviše turističkih postelja po stanovniku, što lokalna infrastruktura uglavnom ne može adekvatno podnijeti, cijene nekretnina u obali rastu, a turistička središta postaju “kulise” ispražnjene od ljudi i sl.

To je izazvalo reakciju HDZ-ovog Nikole Mažara koji je poručio da građani vide promjene HDZ-a na bolje, vide to i kreditne rejting agencije te svi makroekonomski pokazatelji, ali promjene na gore, nažalost, vide Zagrepčani, a “sada čak i opasne po život i zdravlje”.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: vecernji.hr | Foto: Josip Durdov

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close