DogađanjaLika

OPET “NATJEČAJ” U GOSPIĆU: Traže se radnici na radiju, ali novinari nisu poželjni?

U ovo doba prošle 2016. godine burno je bilo oko gašenja Radio Gospića koji je imao  tradiciju postojanja i rada više od 40 godina, pisao je o tome i naš portal pod naslovom “Lički skandal: Gasi se Županijski radio Gospić? Račun blokiran, od osnivača nema reakcije” . Međutim, to je među ostalim bio i jedan od posljednjih tekstova koje smo objavili na tu temu.

U međuvremenu se nije mnogo toga promijenilo, a temu i dalje budno prati lički portal Lika Express kojeg je pokrenuo jedan od bivših zaposlenika upravo tog radija, Milan Tomašević.

Na današnji dan prije točno godinu dana većina od 9 zaposlenika radio Gospića, njih 6,  dobila je otkaz. Bio je to početak kraja institucije koja je do tada potrajala skoro 50 godina. Odnosno, ono što u domovinskom ratu nisu uspjeli napraviti četnici, neprijatelji ove države, ugasiti Radio Gospić, jer radio je opstao i tih ratnih dana,  napravili su nesposobni političari i, još nesposobniji, oni koje ti političari postavljaju kao svoje poslušnike na čelna mjesta institucija. – piše danas Tomašević.

To je kratko i jasno gledište na događanja oko Radio Gospića, a nastavak priče je novi radio koji se pokreće od strane Kulturno informativnog centra u Gospiću. Iako je u današnja vremena velikog i ozbiljnog razvoja medija čudno da medij bude usputna djelatnost jedne gradske ustanove poput kulturno informativnog centra, čime radio sam po sebi gubi neovisnost i slobodu koja čini osnovni smisao medija, u Gospiću je to normalno. Isto tako, nakon što je otkaz na bivšem radiju dobilo devet novinara, na novi radio u Gospiću primaju se svi.

Slučajno ili ne, upravo u danima kada je godina dana od otkaza radnicima staroga radija, traje natječaj za popunjavanje radnih mjesta na tom novom radio Gospiću, koji će raditi u sklopu Kulturno-informativnog centra. Smiješan je to splet uvjeta jer  radno iskustvo za prijem na mjesto novinara novog radija nije važno, nije važna ni škola jer za tri radna mjesta novinara voditelja mogu se javiti i oni sa završenom srednjom školom,ali i oni sa doktoratom. Zanimljivo, zapošljavaju se samo novinari, ali ne i tehničari. Nije prednost niti braniteljski status, odnosno ni ne spominje ga se u ovome natječaju.  Eto, tako se mudro radi u ovome gradu, gase se institucije s tradicijom, ljude se izbaci na ulicu, nitko ih ni ne pokušava negdje zbrinuti,iako se govorilo i obećavalo da nitko neće završiti na ulici. A sada se onda sa istim novcima, pa čak i većim financijskim sredstvima nego što je to bilo prije, otvara novi radio na kojemu će raditi ljudi bez iskustva-  jer radno iskustvo nije važno. – nastavlja svoj komentar Tomašević na portalu Lika Express.

Oglas za posao na novom gospićkom radiju objavljen je na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a možete ga vidjeti u izvornom obliku ovdje. Uvidom u link zaista je istina kako se za rad na novom gospićkom radiju ne traži radno iskustvo niti stručna sprema. Ovakvi uvjeti mnogima otvaraju put za zapošljavanje u Gospiću, zanimljivo će biti vidjeti tko će dobiti posao. S obzirom da postoji nekoliko fakulteta za novinarstvo u Hrvatskoj, a u posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko isključivo medijskih, čudno je kako bar jedno od tri mjesta ne mora imati VSS.

Ovakvi “natječaji” koji to zapravo nisu, dobar su primjer i razlog onog što iseljava mlade iz Like. Znanje i iskustvo jedino može probuditi Liku koja je i dalje na svim ljestvicama na zadnjem ili među zadnjim mjestima, ali to se i dalje ne smatra problemom. Mladi građani Like zbog “natječaja” nemaju motivaciju raditi, boriti se i biti kvalitetniji. Jer im to ionako ništa ne znači. Koga bi to igdje motiviralo?

Za kraj, smatrate li je li važno da na radiju rade novinari? Ili na radijskoj postaji može zaista raditi svatko? Komentirajte!

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close