VijestiKarijera

Odvjetnik za RTL: “Škole i vrtići ne smiju od roditelja tražiti da potpisuju ovakve izjave”

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Roditeljima koji su primorani poslati djecu natrag u školske klupe i vrtiće, poslani su upitnici i izjave koje su morali potpisati i na taj način preuzeti na sebe odgovornost ako nešto krene po zlu.


O tome se za RTL.hr očitovao otac i odvjetnik Antonio Volarević koji kaže kako je imao priliku pročitati nekoliko različitih verzija pisanih izjava čije je potpisivanje nametnuto roditeljima koji žele i mogu, a radi vlastitih radnih obaveza i moraju svoju djecu poslati na pohađanje redovne nastave u hrvatskim osnovnim školama.

Emocionalna ucjena

Valja istaknuti da isto vrijedi i za roditelje vrtićke djece.

Kao roditelj, sa žaljenjem mogu reći da se u većini slučajeva radi o izjavama koje su koncipirane tako da sadrže neku vrstu emocionalne ucjene prema roditeljima i kojima ravnatelji škola samoinicijativno pokušavaju ‘oprati ruke’ i prenijeti odgovornost, odnosno čak i obeshrabriti roditelje s ciljem da svoju djecu ipak ne dovode na nastavu, iako su za to u najvećem broju slučajeva objektivno ispunjene sve preporuke ministarstva. Neke izjave čak počinju riječima: ‘Usprkos preporukama ministarstva, ja, kao roditelj izjavljujem da želim…, te jamčim da…”, upozorava Volarević.

Učitelji traže odgodu početka nastave, skupljaju potpise: ‘Prvo jasne upute, onda odlazak u školu’

No, tvrdi kako takve izjave nemaju pravnog učinka.

Kao pravnik, mogu reći da takve izjave i nemaju nekog smisla, odnosno pravnog učinka te da se radi o jalovom pokušaju prijenosa pravne odgovornosti koja se na takav način suštinski i ne može prenijeti. Naime, i škola i građani su već po zakonu odgovorni svatko za svoje postupke i svatko za svoje propuste. Koliko mi je poznato, takve izjave i nije sastavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja niti su one sastavni dio preporuka ministarstva, nego su iste samoinicijativno nametnute od strane ravnateljske grupacije”, pojašnjava odvjetnik.

“Tko meni garantira da školsko osoblje nije zarazno?”

Smatra da je šteta što ministarstvo nije reagiralo i izdalo naputak da ravnatelji nisu ovlašteni uvjetovati roditeljima prijem djeteta u školu potpisivanjem izjava kojima roditelji preuzimaju na sebe odgovornost.

Takve se izjave ne zahtijevaju niti prilikom ulaska građana u javni prijevoz, trgovinu, bolnicu, poštu, ljekarnu, zapravo praktički nigdje, pa ni u vrhuncu primjene epidemioloških mjera. Postavljam pitanje, hoće li meni, kao roditelju, ravnatelj škole predati pisanu izjavu da on/ona, nastavno osoblje, domari, čistačice i kuharice, nemaju temperaturu ili da nisu kronični bolesnici, da ne spadaju u kritične skupine ili da nemaju Covid-19? Ako škola meni neće predati takvu izjavu, zašto je ja moram predati školi?“, pita Volarević.

Međutim, ovakav pristup ministarstva i ravnatelja već je polučio “uspjeh” jer su mnogi roditelji koji su htjeli i mogli, pa i morali svoju zdravu djecu uputiti na nastavu, pritom poštujući preporuke ministarstva obrazovanja, ipak odustali od te potrebe kada su im ravnatelji nametnuli kao uvjet potpisivanje spornih izjava.

“Primjerice, u jednom razredu jedne zagrebačke škole nakon najave da će se škole otvoriti za razrede od prvog do četvrtog, roditelji su prijavili dolazak 17 od ukupno 23 djece. Međutim, nakon obavijesti ravnatelja u kojima im se uvjetuje potpisivanje izjave o odgovornosti i jamčenju za podatke, većina je odustala iako su ispunjavali sve preporuke ministarstva. Tako je na popisu djece koja dolaze u školu ostalo tek troje. Dakle, obeshrabrivanje roditelja je uspjelo”, kazao je i naglasio:

“Preporuke ministarstva su paušalne, polovične odnosno neprecizne, te ispada da je ministarstvo odgovornost prebacilo na ravnatelje, a ovi to pokušavaju prebaciti na roditelje. Cijelom ovom akcijom dijelu je učitelja, koji su ionako preopterećeni, stavljen na teret dupli zadatak. I dalje moraju brinuti o on-line nastavi te istodobno se posvetiti djeci koja dolaze u školu na redovnu nastavu.”

Odvjetnik Volarević je mišljenja da je škole trebalo otvoriti za sve na jednak način, naravno ako su za to po mišljenju stručnjaka ostvareni epidemiološki uvjeti, ili u slučaju suprotnog mišljenja, da je i dalje nastavljena on-line nastava za sve.


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close