Energetika

Održan forum Zeleno gospodarstvo – poduzetnički izazovi u energetskoj tranziciji

Forumom Zeleno gospodarstvo – poduzetnički izazovi u energetskoj tranziciji okrunjen je u petak cjelogodišnji projekt Poslovnog dnevnika u kojem se već drugu godinu za redom naglasak stavlja na važnost održivog gospodarstva i zelene tranzicije.


Glavni urednik Poslovnog dnevnik Vladimir Nišević na samom početku je naglasio kako je želja projekta bila osim informativne, dodati i edukativnu dimenziju temi zelenog gospodarstva kroz mjesečne priloge i video emisije koje se mogu pogledati na platformama Poslovnog dnevnika. Ovim projektom naglašena je važnost zelene tranzicije kako za Hrvatsku, tako i za Europsku uniju i cijeli svijet.

Ravnateljica Uprave za energetiku Kristina Čelić kazala je kako je cilj ubrzati sve aktivnosti vezane uz zelenu i energetsku tranziciju što ovisi o poslovnoj zajednici i prije svega prilikama koje se pružaju.

“Dogodili su se poremećaji na tržištu na način da je nedostatak infrastrukture ukazao na slabost u energetskom sektoru i infrastrukturu koja nije dostatna da bi se napravili ti prijelazi prema obnovljivom zelenom gospodarstvu, ali pritom zadržale sve one sigurnosti opskrbe koje su potrebne da ne bi došlo do drugih posljedica kao što je nedostupnost energenata i nacionalnih zaliha koje nisu u funkciji solidarnosti. Sve su to bile aktivnosti koje je kako Europa, tako i Hrvatska morala staviti na stol i organizirati u tim neočekivanim uvjetima”, opisala je Čelić.

Održana je i zanimljiva panel diskusija na temu ‘Financiranje održivih projekata’ na kojem se su zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitost Mirko Budiša, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, direktor Sektora za energetiku u Turbomehanici, Igor Grozdanić i pomoćnik ravnatelja za zaštitu okoliša, sustave upravljanja i poslovne usluge u Končaru Goran Romac raspravljali o tome kako poduzetnici mogu dobiti financijsku podršku za održive projekte, iznosima ulaganja, troškovima pripreme projekta, financijskim benefitima, zakonskim obvezama vezanim uz ESG izvještavanje.

“Došao sam nedavno u jednu općinu, prekrasna dvorana, vrtić i škola, ali ne možemo staviti solare, jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Škola ima tri vlasnika – općina, županija i država, dok dvorana još nije uvedena u prostorni plan i tako 120 kW zjapi prazno”, opisao je Grozdanić.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: poslovni.hr | Foto: unsplash.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Back to top button
Close