Vijesti

Kako odgojiti kreativno dijete

Za stvaralaštvo čovjeka treba odgojiti. Svako dijete ima mogućnosti da dosegne visok stupanj stvaralaštva ako mu se ponudi mogućnost da uvježba i usavrši tu sposobnost.


Don Bosco je imao jednog neprijatelja: dokolicu. Uvijek ga je nadvladao svojom pedagogijom slobodnog i poticajnog stvaralaštva, pedagogijom koja je budila nadu, želju za radom, za učenjem, za djelovanjem, za životom i suživotom. Govorio je: “Želim da se uvijek nešto radi, da nijedna minuta ne bude izgubljena.”

Njegove škole i njegovi oratoriji trebali su biti “skladišta” ponuda i prilika za razne aktivnosti, što bi bilo itekako dobrodošlo i u naše doba kad himbeni i pogubni stari neprijatelji: dosada, tupa pasivnost, posvemašnja ravnodušnost i konformizam, neprestano salijeću djecu i mlade. Unutarnju prazninu često ispunjavaju opasna i varljiva iskustva.

Međutim, upravo naše vrijeme treba stvaralačkih i maštovitih ljudi. Područje rada trebat će ubuduće sve više takvih ljudi. Malo-pomalo, kako računala budu preuzimala većinu rutinskih poslova i nekreativnih aktivnosti koje ne zahtijevaju angažiranje uma, sve više će se cijeniti i tražiti stvaralački um, i to na svim područjima ljudskih aktivnosti. Za stvaralaštvo čovjeka treba odgojiti. Svako dijete ima mogućnosti da dosegne visok stupanj stvaralaštva ako mu se ponudi mogućnost da uvježba i usavrši tu sposobnost.

Evo nekoliko jednostavnih uputa.

Nađite svakoga dana nekoliko minuta da budete sa svojom djecom i da ih slušate. Dopustite im da se otvore i da govore o onome što imaju reći. Oni imaju potrebu podijeliti s nekim ono što ih zanima, ono što osjećaju, što ih muči, što ih oduševljava. Kreativna djeca, bez iznimke, vole knjige i kad ih čitaju brže razvijaju svoje stvaralačke sposobnosti. Kad su još malena, rado listaju s roditeljima slikovnice i govore o svemu što vide; kad odrastu, osjećaju potrebu da s roditeljima razmijene ideje, a oni im trebaju objasniti vlastita stajališta, te tražiti da djeca iznose svoja.

Njegujte njihovu radoznalost i osigurajte im sredstva kojima se mogu izražavati. Dopustite djeci da imaju neki prostor samo za sebe, prostor u kojemu će stvarati, čitati, sređivati zbirke, razmišljati. Podržavajte radoznalo dijete, nemojte mu davati prejednostavne odgovore na njegova neprestana pitanja i pokušajte se ne ljutiti na njegovu želju da uvijek nešto otkriva. Pribavite mu obilje materijala za stvaralačke oblike izražavanja. Neka to ne budu skupe igračke, nego jednostavne i različite stvari: od papirnatih tanjura do olovaka u boji, komada drva i plastičnih boca. Ugasite televizor od vremena do vremena, uzmite djecu za ruku i izađite zajedno istraživati svijet. Dijete koje po cijeli dan gleda televiziju, brzo će se početi uvjeravati da ga ona spašava od dosade, premda je ona ustvari razlog njegove dosade.

 

Izvor: bitno.net | Foto: telegraph

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close