DomZdravlje

Kako odgojiti kreativno dijete

Za stvaralaštvo čovjeka treba odgojiti. Svako dijete ima mogućnosti da dosegne visok stupanj stvaralaštva ako mu se ponudi mogućnost da uvježba i usavrši tu sposobnost.


Don Bosco je imao jednog neprijatelja: dokolicu. Uvijek ga je nadvladao svojom pedagogijom slobodnog i poticajnog stvaralaštva, pedagogijom koja je budila nadu, želju za radom, za učenjem, za djelovanjem, za životom i suživotom. Govorio je: “Želim da se uvijek nešto radi, da nijedna minuta ne bude izgubljena.”

Njegove škole i njegovi oratoriji trebali su biti “skladišta” ponuda i prilika za razne aktivnosti, što bi bilo itekako dobrodošlo i u naše doba kad himbeni i pogubni stari neprijatelji: dosada, tupa pasivnost, posvemašnja ravnodušnost i konformizam, neprestano salijeću djecu i mlade. Unutarnju prazninu često ispunjavaju opasna i varljiva iskustva.

Međutim, upravo naše vrijeme treba stvaralačkih i maštovitih ljudi. Područje rada trebat će ubuduće sve više takvih ljudi. Malo-pomalo, kako računala budu preuzimala većinu rutinskih poslova i nekreativnih aktivnosti koje ne zahtijevaju angažiranje uma, sve više će se cijeniti i tražiti stvaralački um, i to na svim područjima ljudskih aktivnosti. Za stvaralaštvo čovjeka treba odgojiti. Svako dijete ima mogućnosti da dosegne visok stupanj stvaralaštva ako mu se ponudi mogućnost da uvježba i usavrši tu sposobnost.

Evo nekoliko jednostavnih uputa.

Nađite svakoga dana nekoliko minuta da budete sa svojom djecom i da ih slušate. Dopustite im da se otvore i da govore o onome što imaju reći. Oni imaju potrebu podijeliti s nekim ono što ih zanima, ono što osjećaju, što ih muči, što ih oduševljava. Kreativna djeca, bez iznimke, vole knjige i kad ih čitaju brže razvijaju svoje stvaralačke sposobnosti. Kad su još malena, rado listaju s roditeljima slikovnice i govore o svemu što vide; kad odrastu, osjećaju potrebu da s roditeljima razmijene ideje, a oni im trebaju objasniti vlastita stajališta, te tražiti da djeca iznose svoja.

Njegujte njihovu radoznalost i osigurajte im sredstva kojima se mogu izražavati. Dopustite djeci da imaju neki prostor samo za sebe, prostor u kojemu će stvarati, čitati, sređivati zbirke, razmišljati. Podržavajte radoznalo dijete, nemojte mu davati prejednostavne odgovore na njegova neprestana pitanja i pokušajte se ne ljutiti na njegovu želju da uvijek nešto otkriva. Pribavite mu obilje materijala za stvaralačke oblike izražavanja. Neka to ne budu skupe igračke, nego jednostavne i različite stvari: od papirnatih tanjura do olovaka u boji, komada drva i plastičnih boca. Ugasite televizor od vremena do vremena, uzmite djecu za ruku i izađite zajedno istraživati svijet. Dijete koje po cijeli dan gleda televiziju, brzo će se početi uvjeravati da ga ona spašava od dosade, premda je ona ustvari razlog njegove dosade.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: bitno.net | Foto: telegraph

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close