Poljoprivreda

OD 2024. DO 2026. Dodatne potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza

Otvoreno je savjetovanje s javnošću za Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2024. do 2026. godine, javlja agroklub.


Jedinični iznos potpore po grlu utvrđuje se na temelju ukupnog broja prihvatljivih grla za potporu i visine sredstava predviđenih Programom, a ne može biti veći od 17 eura po prihvatljivom uzgojno valjanom grlu ovaca ili koza, objavljuje Ministarstvo poljoprivrede.

Koje uvjete treba ispuniti?

Ističu kako su prihvatljiva ženska grla mesnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (creska ovca, dubrovačka ovca – ruda, lička pramenka, dalmatinska pramenka, rapska ovca, cigaja, krčka ovca, travnička pramenka, merinolandschaf, suffolk, romanovska ovca, solčavsko-jezerska ovca, ile de france, clun forest, kamerunska ovca, berrichon du cher, dorper, texel i kerry hill ) i koza (burska koza, istarska koza, hrvatska bijela koza i hrvatska šarena koza) koja:

  • sudjeluju u provedbi pasminskih uzgojnih programa, a što se dokazuje upisom grla u pasminske matične knjige
  • se na dan 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu nalaze na gospodarstvu i stara su najmanje 12 mjeseci
  • imaju prijavljeno janjenje/jarenje u JRDŽ u 12 mjeseci koji prethode datumu 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom.

Za potporu su prihvatljiva ženska grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (paška ovca, istarska ovca, istočnofrizijska ovca i lacaune) i koza (alpina, sanska koza, murciano-granadina i anglo nubijska koza) koja:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnih programa uzgoja ovaca i/ili koza, a što se dokazuje upisom grla u pasminske matične knjige
  • se na dan 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu nalaze na gospodarstvu i stara su najmanje 12 mjeseci
  • imaju prijavljeno janjenje/jarenje u JRDŽ u 12 mjeseci koji prethode datumu 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu

Od ukupnog broja prihvatljivih grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca i koza, na dan 1. listopada godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu, mora biti najmanje 70 posto grla koja sudjeluju u kontroli mliječnosti.

Savjetovanje je otvoreno do 21. veljače 2024., a više informacija možete pronaći ovdje.

 

Izvor: Agroklub | Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close