Događanja

Od 1. srpnja Hrvati mogu službeno raditi u Njemačkoj

Hrvatski državljani od 1. srpnja mogu i službeno tražiti zaposlenje na njemačkom tržištu rada, potvrđeno je iz kabineta Angele Merkel.


Na stranicama njemačke vlade stoji da je vlada izvijestila Europsku komisiju o tome da više ne ograničava zapošljavanje u Njemačkoj za hrvatske građane, a ukinuta su i ograničenja za pojedine skupine hrvatskih poduzetnika koji u jednoj od najvećih svjetskih ekonomskih sila žele pokrenuti posao.

Kabinet Angele Merkel podsjeća kako je do 2014, dok su mjere ograničenja tržišta rada još bile na snazi, u Njemačkoj zaposleno 93 tisuće mladih iz Hrvatske. Oni prije svega rade u sektoru građevine, zdravstva i socijale, a njemačka vlada procjenjuje da će ukidanjem ograničenja, godišnje uvesti 10 tisuća novih radnika iz Hrvatske.

Od 1. srpnja i hrvatske tvrtke iz područja građevine i uređenja interijera mogu bez ograničenja dovoditi djelatnike u Njemačku te osnivati podružnice u toj zemlji.

Njemačka vlada zaključuje da omogućavanjem zapošljavanja Hrvata u Njemačkoj želi poslati poruku da je tržište rada unutar EU jednako za sve, a ta mjera koristit će i hrvatskom gospodarstvu, jer će se dio zarađenog novca putem obitelji zaposlenih vraćati i u hrvatski proračun.


Tekst: tportal

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close