PosaoNovac

Od 1. siječnja rastu neoporezivi primici. Moguće veće božićnice, nagrade, dnevnice…

Pravilnikom o porezu na dohodak, čije su izmjene i dopune objavljene početkom prosinca u Narodnim novinama, a većina ih stupa na snagu početkom iduće godine, u brojnim će kategorijama porasti iznosi neoporezivih primitaka koje poslodavci mogu isplatiti.


Tako će, prema pravilniku koji je donijelo Ministarstvo financija, maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja iduće godine porasti na 700 eura, što je 36.38 eura više od trenutnih 663.62 eura.

Nadalje, nagrada za radne rezultate, što se odnosi na dodatnu plaću ili dodatke plaći, raste s 995.43 eura na 1120 eura.

Porast će neoporezivi izdaci i u nekim drugim kategorijama, pa tako primjerice naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe od 1. siječnja 2024. raste na 0.50 eura po prijeđenom kilometru, što je 25 posto više u odnosu na trenutnih 40 eurocenti. Nadalje, dnevnice za službena putovanja u tuzemstvu od iduće godine će biti neoporezive do iznosa od 30 eura, u odnosu na trenutnih 26.55 eura.

Između ostalog, raste i neoporezivi iznos otpremnine radnika prilikom odlaska u mirovinu, s trenutno maksimalnih 1327.24 eura na 1400 eura od iduće godine.

Kada je riječ o mogućim neoporezivim primicima radnika za navršeni radni staž, nagrade isto rastu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: index.hr | Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close