Vijesti

Obranite se od manipulatora!

Manipulacija se događa kad jedna osoba pokušava upravljati drugom osobom kako bi došla do vlastitog cilja. Manipulatorima je želja zastražiti svoje “žrtve” i učiniti da se osjećaju slabima i nesigurnima. Idućih 7 savjeta pomoći će vam da se oduprete manipulatoru, bilo da je on vaš prijatelj, poznanik, partner ili kolega


1. Upoznajte se s vašim temeljnim ljudskim pravima.
Želite li se obraniti od manipulatora prvo i osnovno je da znate prepoznati kada su vaša ljudska prava ugrožena. Sve dok ne štetite drugima, imate pravo zauzeti se za sebe i braniti svoja prava. Manipulatori vas svojim postupcima žele lišiti tih prava kako bi mogli imati kontrolu nad vama i iskorištavati vas. Ovo su neka od temeljnih ljudskih prava koja vam nitko nema pravo oduzeti:

1. Imate pravo da se drugi prema vama odnose s poštovanjem.
2. Imate pravo izraziti svoje osjećaje, mišljenje i želje.
3. Imate pravo odrediti vlastite prioritete.
4. Imate pravo reći ne bez osjećaja krivnje.
5. Imate pravo dobiti ono što ste platili.
6. Imate pravo na vlastito mišljenje koje se razlikuje od mišljenja drugih.
7. Imate pravo brinuti se za sebe i braniti od fizičkih, psihičkih i emocionalnih prijetnji.
8. Imate pravo izgraditi vlastiti sretan i zdrav život.

2. Držite se podalje od manipulatora.
Jedan od načina na koji možete prepoznati manipulatora jest vidjeti pokazuje li ta osoba drugačija lica, odnosno ponaša li se drugačije u društvu određenih ljudi i u određenim situacijama. Svi mi pokazujemo određeni stupanj takve društvene diferencijacije, ali manipulatori idu u ekstreme pa su prema jednoj osobi vrlo ljubazni, a prema drugoj vrlo bezobrazni. Ili su u jednom trenutku potpuno bespomoćni, a već idući trenutak vrlo agresivni.

Primijetite li da se netko ponaša tako, držite distancu i izbjegavajte bilo kakav kontakt s tom osobom osim ako morate. Razlozi nečije kronične potrebe za psihološkom manipulacijom su kompleksni i duboko ukorijenjeni i nije vaš posao da tu osobu mijenjate ili spašavate.

3. Zapamtite da problem nije u vama.
Manipulator traži i iskorištava vaše slabosti zbog čega se možete osjećati nesposobnima, pa i kriviti sami sebe jer niste udovoljili manipulatoru. U takvim situacijama važno je zapamtiti da nije problem u vama – stvar je u tome da netko manipulira s vama i želi da se osjećate loše jer mu je tako lakše upravljati s vama. Postavite si slijedeća pitanja:

1. “Odnosi li se ta osoba prema meni s poštovanjem?”
2. “Jesu li očekivanja i zahtjevi te osobe razumni?”
3. “Je li davanje u ovom odnosu jednostrano ili obostrano?”
4. “Osjećam li se dobro u društvu te osobe?”

Više čitajte na zadovoljna.dnevnik.hr

 

Foto: blogging4jobs.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close