Vijesti

Objavljene upute za noćne klubove, plesni podij je – zabranjen

NI IZLASCI VIŠE NEĆE BITI ISTI

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za noćne klubove.


Na ulazu u prostor kluba ili neposredno nakon ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su dostupne ovdje, stoji u putuma HZJZ-a.

Potrebno je izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Ruke se moraju redovito prati vodom i sapunom te dezinficirati.

Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju lice treba okrenuti od drugih osoba.

Na ulazu u prostor te u samom prostoru na još nekom mjestu lako dostupnom posjetiteljima, izvođačima i osoblju treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi 70%-tnog alkohola ili drugo dezinfekcijsko sredstvo registrirano kao antiseptik virucidnog djelovanja za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno opskrbljuju novim količinama dezinficijensa kako bi ga uvijek bilo dovoljno.

Fizička udaljenost

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (publike, izvođača i osoblja) od 1,5 metra. Razmak od 2 metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni.

Maske za lice

Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su na poveznici.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature

Posjetitelji i osoblje trebaju prije dolaska u klub izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), zaposlenik se treba javiti nadređenom i ne dolaziti dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Posjetitelj se u slučaju pojave simptoma bolesti javlja telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

Ograničenje broja posjetitelja može se postići tako da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su gosti koji sjede ili stoje za stolovima međusobno udaljeni 1,5 metar. Najveći broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima, organizator će odrediti sukladno veličini prostora prema kriteriju 4 m2 prostorne površine po osobi.

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje rada klubova na otvorenom.

Preporučuje se da se unaprijed označe sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar.

Plesni podij

Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen. Na prostoru plesnog podija preporučuje se da se postave stojeći stolove tako da gosti budu udaljeni međusobno najmanje 1,5 m.

 

Izvor: Hina | Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close