LifestyleScena

Objavljen album ISTRADITIONIAL u autorstvu Brune Krajcara

Bruno Krajcar, poznati istarski skladatelj i kantautor svoju svestranost glazbenog djelovanja ovih dana potvrđuje objavom novog albuma “Istraditional“. Dobitnik brojnih nagrada, posebice za valorizaciju istarske glazbene tradicijske baštine ( Porin, Status, Milivoj Korbler – Hrvatskog društva skladatelja, Besida, Istriana itd. ) objavio je svoj najnoviji glazbeni uradak, svojevrsni hommage istarskoj narodnoj netemperiranoj pjesmi (dvoglasje tijesnih intervala) koja je potvrdu za svoju jedinstvenost  dobila uvrštenjem na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Album „Istraditional“ koji u svom podnaslovu  „Croatian music identity“ sugerira da je stvaran sa željom da se prezentira međunarodnoj  glazbenoj  sceni kao dio našeg jedinstvenog glazbenog bogatstva sve tekstove i recenzije ima prevedene na engleski jezik.
U predgovoru knjižice albuma između ostalog Krajcar ističe:

Istra baštini posebnu vrstu glazbe koja se najviše očituje u njenoj netemperiranosti  (razmak između dva susjedna tona manji je od polustupnja). Zbog te netemperiranosti naš autohtoni glazbeni izričaj karakterizira iznimna arhaičnost.

Krajcar tu netemperiranost predstavlja segmentima izvornih narodnih pjesama kao uvod u svaku obrađenu pjesmu naglašavajući važnost bogate arhive Radio Pule koja je jedna od najvrijednijih arhiva tradicijske glazbe u Europi. Sastavni dio knjižice albuma su i recenzije dvoje bardova hrvatske glazbe, profesora Pere Gotovca i Dušana Prašelja.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close