Turizam

O Pogledu u divljinu iz GRABOVAČE: “Domaći proizvodi i usluge dobiti će besplatnu promidžbu”

O velikom EU projektu informacije iz prve ruke


Veliki projekt koji se provodi na području Ličko-senjske županije pod nazivom “Wildlife watch” snima čistu ličku prirodu a sve će se osim mnogim dobrobitima, okruniti i web stranicom koja će sadržavati fotografije iz svih Parkova. U prigodi provedbe projekta razgovarali smo s Vlatkom Brežac, projekt koordinatoricom JU Pećinskog parka Grabovača koja nam je rekla više o samom projektu i načinu provođenja.

Projekt Wildlife Watch, odnosno Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i praćenje sastavnica prirode započeo je 16. rujna, 2014, a zajedno ga provode JU Pećinski park Grabovača, JU Nacionalni park Sjeverni Velebit, JU Nacionalni park Paklenica, JU Park prirode Velebit, udruga Lička ekološka akcija (LEA) pod budnim okom glavnog nositelja projekta, udruge BIOM iz Zagreba. Trajanje projekta određeno je na 18 mjeseci, a projektni koordinatori JU zaposleni su na 11 mjeseci. Čitava vrijednost projekta iznosi 156 000 €, od čega 89% sufinancira Europska komisija putem IPA programa, dok ostatak sredstava osiguravaju projektni partneri.

Cilj projekta je osnažiti kapacitete nevladinih organizacija i javnih ustanova u području zaštite prirode te za održivo korištenje prirodnih sastavnica i dobara u lokalnoj privredi Velebita i Like. Planirani ciljevi realiziraju se kroz radionice i treninge za praćenje stanja bioraznolikosti te kroz stjecanje vještina za poslove turističkih pratitelja u prirodi na području Velebita i Like.

Do sada smo sudjelovali u svim radionicama, osim zadnje, vezane uz tečaj za turističkog pratitelja koja će se održati početkom prosinca. Identificirana su najatraktivnija područja pogodna za turizam u prirodi te osigurano uključivanje lokalnog stanovništva u turističku ponudu (usluge hrane, smještaja, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva), a sve će biti objedinjeno web stranicom projekta koja će povezivati dionike i promovirati Velebit i Liku kao turističku regiju. –  izjavila je Vlatka Brežac za Lika Club.

capture-20151019-100512

Što će lokalna zajednica dobiti i što njime dobiva PP Grabovača? 

JU Pećinski park Grabovača ovim je projektom dobila potrebnu opremu za daljnja istraživanja i popunjavanje baze podataka (fotoaparat, GPS, dalekozor, literaturu za determinaciju flore i faune). Određene su dvije Wildlife Watch staze namijenjene za buduća stručna vođenja promatranja sastavnica prirode (Izvor Grabovac – Pećinski park Grabovača – rijeka Lika; Mezinovac – Pećinski vrh – jezero Kruščica). Baza fotografija flore i faune Parka nadopunjena je s više od 4000 fotografija visoke rezolucije. U sklopu projekta ostvarena je suradnja Pećinskog parka s dvanaest OPG-a, pružateljima smještaja i uslugama prehrane s područja Općine Perušić koji će biti uključeni u web stranicu projekta koja je u izradi. To je ujedno i dobrobit lokalne zajednice jer će njihovi domaći proizvodi i usluge dobiti besplatnu promidžbu na web stranicama projekta. Ta je web stranica osmišljena kao interaktivna karta područja Velebita i Like gdje će posjetitelji moći po raznim filterima odabrati što ih zanima te će im se na karti prikazati gdje i što mogu obići, pogledati i kupiti. – zaključila je projekt koordinatorica iz Grabovače – Vlatka Brežac.

financijeri

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close