VijestiTurizam

NP Sjeverni Velebit poziva na Tjedan parkova Hrvatske

S više od 40 različitih aktivnosti hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode obilježit će Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova


U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, od 21. do 29. svibnja obilježit će se prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja. Po očuvanoj prirodi Hrvatska je, naime, jedna od najbogatijih zemalja pa se s pravom može reći kako je Hrvatska park Europe. Predavanja i natjecanja za učenike osnovnih škola, edukativne radionice, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su neke od aktivnosti kojima javne ustanove u sklopu Tjedna parkova Hrvatske žele pokazati lokalnom stanovništvu, ali i široj javnosti, kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje. Proslava Tjedna parkova Hrvatske u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit započela je u nedjelju, 22. svibnja Facebook natječajem “Fora fotke Sjevernog Velebita.” Danas u KIC-u u Gospiću bit će otvorena izložba fotografija A. Vukušića “Pogled s planine”, dok će u Krasnu biti postavljeni kontejneri za odvoz EE otpada.

Sljedećeg dana će se u OŠ Lovinac održati predavanje o Parku, a u srijedu, 25. svibnja završit će natječaj “Proljeće na Velebitu” u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola Ličko-senjske županije. Isti će se dan održati i predavanje o Parku za učenike nižih razreda OŠ Sinac i učenike starijih razreda OŠ Donji Lapac.

U subotu, 28. svibnja, na sam Dan NP Sjeverni Velebit za sve individualne posjetitelje bit će besplatan ulaz u NP Sjeverni Velebit, a za one koji žele, organizirat će se stručna vođenja po poučnim stazama (Velebitski botanički vrt i područje Zavižana u 11:00 i 13:00 sati; Staza zviri/ulaz Babić Siča – PD Zavižan od u 10:00 sati te Trag čovika/PD Zavižan – Ulaz Babić Siča u 15:00 sati). Obilježavanje Tjedna parkova Hrvatske završit će u nedjelju, 29.5. radionicom izrade slika od suhog cvijeća TOMAGO koju će voditi Marija Igaly.

Želja je organizatora da Tjedan parkova Hrvatske postane tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone. Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja dostupni su na www.parkovihrvatske.hr.

Kako bi se osiguralo učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u partnerstvu s javnim ustanovama (nacionalnim parkovima i parkovima prirode) te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 27 milijuna kuna, pokrenuli su projekt Jačanja institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj – PARCS. Pomaganjem očuvanju hrvatskih prirodnih vrijednosti i zaštitom bioraznolikosti projekt pomaže i u podizanju kvalitete življenja i svijesti o važnosti zaštićenih područja te doprinosi održivom razvoju. Više informacija o projektu PARCS dostupno je ovdje.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close