Događanja

NOVO OTKRIĆE Kosinj je imao tradiciju glagoljaštva 109 godina prije tiskanja naše prve tiskane knjige!

Poznata nam je teza po kojoj je Kosinj mogući lokalitet naše prve tiskare, u kojoj je otisnuta naša prva tiskana glagoljska knjiga: Misal po zakonu rimskoga dvora, 22. veljače 1483. godine. – na koji datum slavimo i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.


Upravo dovršenim povijesnim istraživanjem saznajemo kako je Kosinj u svom vlasništvu i za svoje potrebe imao rukopisni glagoljski misal još 1374.god., dakle 109 godina prije prve tiskare i tiskanja naše prve tiskane knjige, a o kojem do sada ništa nismo znali.

Istraživanje mr. sc. Ivana Mancea koje detaljno razrađuje sve povijesne okolnosti oko pronalaska i sadržaja tog rukopisnog misala.je u formi prethodnog priopćenja postavljeno on-line ovdje:

Kosinjski rukopisni misal iz 1374. godine

Radi se o fragmentima glagoljskog misala za koje struka zna od prije i koji su pronađeni 1982.god. u Sloveniji, međutim njihova provenijencija apsolutno nije bila poznata do ovog istraživanja što svakako stavlja novo svjetlo na Kosinj i njegovu glagoljsku tradiciju.

Novo i neočekivano otkriće kosinjskog glagoljaštva, postavlja naš Kosinj vrlo visoko na ljestvici hrvatske glagoljice, otvara mnoga nova pitanja i daje uvid u do sad nepoznate detalje kosinjske crkvene i toponomastičke povijesti.
Mr. sc. Ivan Mance se problematikom Kosinja, poglavito u kontekstu lokaliteta prve tiskare u Hrvata krajem XV. stoljeća, bavi više od deset godina, o čemu je napisao i objavio knjigu: Kosinj – izvorište hrvatske tiskane riječi (2013.). Surađivao je autorskim radovima u knjigama Crkva hrvatskih mučenika na Udbini – od ideje do ostvarenja (2016.), Leksikon Ličana (2017.) i Vinogradi u Kosinju (2019.). Autor je ili suautor još 16 publiciranih radova u području integralne sigurnosti i informacijskih znanosti, od čega je 8 znanstvenih i 8 stručnih radova.
 

Foto: Facebook / Kosinj - Izvorište hrvatske tiskane riječi

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close