PosaoKarijera

Novi ministar, stari problemi? Iz HV-a i MORH-a želi otići 500 ljudi. Dio podnio zahtjeve za mirovinu

‘Trend je takav da opada interes za služenje, kako dragovoljno tako i svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci’, rekao je Ivan Anušić. Lošu situaciju najbolje ocrtava činjenica da je prošle godine dragovoljno služenje vojnog roka završilo samo 433 osobe, što je najmanje u posljednjih petnaest godina.


Iz Ministarstva obrane i Hrvatske vojske želi otići 500 ljudi, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da je čak 300 zaposlenika ministarstva podnijelo zahtjev za odlazak u mirovinu, dok ostali žele otpust iz službe.

Na nedavnom ispraćaju hrvatskih vojnika u misiju na Kosovo ministar Ivan Anušić se dotaknuo i sve većeg problema unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga – nedostatka ljudi.

“Trend je takav da opada interes za služenje, kako dragovoljno tako i svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci. Materijalna prava su ključna kada se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika”, rekao je Anušić i najavio da će osobno poraditi na povećanju materijalnih prava svakog vojnika, dočasnika i časnika.

Koliko je stanje loše, najbolje pokazuje podatak iz nedavno objavljenog Godišnjeg izvješća o obrani za 2022. godinu, prema kojem je prošle godine dragovoljno služenje vojnog roka završilo samo 433 osobe, što je najmanje u posljednjih petnaest godina.

No problem s nedostatkom ljudi nije samo u vojsci, već je to sve veći problem i u MORH-u. Prema neslužbenim informacijama, u ovom je trenutku na stolu čak oko 300 zahtjeva za odlazak u mirovinu s 1. siječnjem sljedeće godine zaposlenika u Ministarstvu.

 

Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close