Događanja

Novi Fosili postaju FOSILI?

Basist Marinko Colnago, jedini živući član prve postave Novih fosila, s pokojnim bubnjarom Slobodanom Momčilovićem Mokom osnovao je popularni bend. Bilo je to, prisjeća se Colnago, 1969. godine, a Rajko Dujmić je došao u bend tek 1976. godine.

Dujmića (60) su lani u listopadu Novi fosili izbacili iz benda jer više nisu mogli trpjeti njegovu ovisnost. I dalje sviraju pod tim imenom, mada je ono Dujmićevo vlasništvo, piše N1info .

“Naši zakoni su takvi da tko prvi dođe i zaštiti ime, taj na njega ima pravo. Mogao je to učiniti bilo tko i mi bismo mu morali priznati pravo na ime. Rajkov je problem što je zaštitio ime samo u Hrvatskoj”, kaže Colnago.

“Nismo dobili službenu zabranu korištenja imena Novi fosili. Tek kad dobijemo sudsko rješenje, razmišljat ćemo što dalje”, kaže Colnago, koji je otišao korak dalje. Dujmić je, naime, vlasnik imena samo za područje Hrvatske, a Colnago je u Sloveniji zatražio vlasništvo nad originalnim imenom.

Zavrzlame oko prava na vlasništvo te tko i gdje može nastupati pojašnjava Višnja Kuzmanović, načelnica sektora za žigove i industrijski dizajn Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

“Zavodu se podnosi zahtjev i, ako su svi uvjeti ispunjeni, ime će se štititi registracijom žiga za određene usluge. Vlasništvo nad imenom koji je registriran kao žig jamči sigurnost od zloupotrebe. Zapjeva li netko pod tim imenom koji je registrirani žig za izvedbu zabavnih programa, vlasnik ih može tužiti”, kaže Kuzmanović. Kazne su prekršajne a kreću se od dvije do sto tisuća kuna, ovisno kako ih sud klasificira.

No ako je ime registrirano za Hrvatsku, a ne i za primjerice Mađarsku, vlasnik imena ne može spriječiti da, konkretno, bend pod tim imenom nastupa u Mađarskoj.

“Ne vežem se uz ime nego ljude držim za riječ. Ne želim da oskvrnjuju pjesme niti ljude kojih više nema, a s kojima sam stvarao svoje najveće hitove u karijeri”, kaže Dujmić. Skladatelj najavljuje kako im neće dopustiti da više bilo gdje nastupaju pod tim imenom.

“Razgovarao sam s odvjetnikom i u Hrvatskoj to neće biti problem. Tek trebamo vidjeti kako im zakonski zabraniti da kao Novi fosili nastupaju drugdje”, kaže Dujmić za N1info .

Kako doznajemo, članovi benda razmišljaju da u Hrvatskoj postanu samo Fosili kako bi izbjegli Dujmićeve tužbe. Skladatelj kaže kako mu je žao što ne može vratiti vrijeme jer bi bend nazvao Rajko Dujmić i Novi fosili.

Tekst: N1INFO

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close