NOVE MJERE OPREZA NA MATURI Učenici neće moći koristiti vlastite kemijske olovke

Lana Matica

Prvi ispiti ovogodišnje državne mature polažu se 3. lipnja, a zbog ranijih prijevara Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje pooštrava mjere opreza, piše 24sata.


Na ispitu matematike u jednoj zagrebačkoj gimnaziji učenica je imala olovku s kamericom i slušalice.

Jedan je to od slučajeva prijevara na lanjskim državnim maturama. Zbog toga su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje ove godine povećali mjere opreza na samim ispitima.

Učenici neće moći koristiti svoje kemijske olovke.

Sigurnost na maturi izuzetno nam je važna i zato smo kao jedan od načina sprečavanja sličnih slučajeva zlouporabe donijeli odluku da se na ispitima ove godine koriste kemijske olovke koje je nabavio Centar – potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Pravila polaganja pooštrena su i novim Pravilnikom o polaganju državne mature Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako će učenicima kod kojih otkriju nedopuštena pomagala poništiti sve ispite koje su na tom roku polagali, a ponovno će na državnu maturu moći izaći tek za dvije godine.

Postoji nulta tolerancija prema bilo kakvom varanju u sustavu, pa tako posebno i na državnoj maturi – rekla je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kako je najavila, na državnoj maturi zabranit će se i korištenje elektronskih i elektroničkih sredstava te uređaja koji bi “mogli pomoći pri varanju”.

Za tjedan dana, u ponedjeljak, 3. lipnja, počinju prvi ispiti ovogodišnje državne mature, a završavaju u petak, 28. lipnja.

Sveučilišta u Splitu i Zagrebu povećala su upisne kvote, dok su Sveučilišta u Rijeci i Osijeku broj upisnih mjesta smanjila.

Prema podacima koje je NCVOO ustupio portalu srednja.hr, državnu maturu prijavilo je 127.690 učenika. Najviše, njih 21.697, prijavilo je višu razinu Hrvatskog jezika, a B razinu 9805 učenika. Među najtraženijim izbornim predmetima su i ove godine fizika i biologija, iako je na kraju svaki predmet više od 700 učenika i odjavilo. Podaci pokazuju kako je ove godine povećan i interes za politiku i gospodarstvo, psihologiju i kemiju.

Podsjetimo, ove godine će se na ispitu iz hrvatskog posebno ocjenjivati ispit iz znanja te esej. Za prolazak je potrebno imati pozitivnu ocjenu iz oba predmeta.

Donosi 24sata.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: Unsplash

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u