Lifestyle

NOVE MJERE OPREZA NA MATURI Učenici neće moći koristiti vlastite kemijske olovke

Prvi ispiti ovogodišnje državne mature polažu se 3. lipnja, a zbog ranijih prijevara Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje pooštrava mjere opreza, piše 24sata.


Na ispitu matematike u jednoj zagrebačkoj gimnaziji učenica je imala olovku s kamericom i slušalice.

Jedan je to od slučajeva prijevara na lanjskim državnim maturama. Zbog toga su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje ove godine povećali mjere opreza na samim ispitima.

Učenici neće moći koristiti svoje kemijske olovke.

Sigurnost na maturi izuzetno nam je važna i zato smo kao jedan od načina sprečavanja sličnih slučajeva zlouporabe donijeli odluku da se na ispitima ove godine koriste kemijske olovke koje je nabavio Centar – potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Pravila polaganja pooštrena su i novim Pravilnikom o polaganju državne mature Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako će učenicima kod kojih otkriju nedopuštena pomagala poništiti sve ispite koje su na tom roku polagali, a ponovno će na državnu maturu moći izaći tek za dvije godine.

Postoji nulta tolerancija prema bilo kakvom varanju u sustavu, pa tako posebno i na državnoj maturi – rekla je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kako je najavila, na državnoj maturi zabranit će se i korištenje elektronskih i elektroničkih sredstava te uređaja koji bi “mogli pomoći pri varanju”.

Za tjedan dana, u ponedjeljak, 3. lipnja, počinju prvi ispiti ovogodišnje državne mature, a završavaju u petak, 28. lipnja.

Sveučilišta u Splitu i Zagrebu povećala su upisne kvote, dok su Sveučilišta u Rijeci i Osijeku broj upisnih mjesta smanjila.

Prema podacima koje je NCVOO ustupio portalu srednja.hr, državnu maturu prijavilo je 127.690 učenika. Najviše, njih 21.697, prijavilo je višu razinu Hrvatskog jezika, a B razinu 9805 učenika. Među najtraženijim izbornim predmetima su i ove godine fizika i biologija, iako je na kraju svaki predmet više od 700 učenika i odjavilo. Podaci pokazuju kako je ove godine povećan i interes za politiku i gospodarstvo, psihologiju i kemiju.

Podsjetimo, ove godine će se na ispitu iz hrvatskog posebno ocjenjivati ispit iz znanja te esej. Za prolazak je potrebno imati pozitivnu ocjenu iz oba predmeta.

Donosi 24sata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close