Turizam

Nova inicijativa Europske komisije – loše vijesti za internetske iznajmljivače apartmana na crno

Europska komisija pokrenula je novu inicijativu. Naime, radi se na smanjenju slučajeva iznajmljivanja na crno i boljoj kontroli iznajmljivača preko interneta, piše Novi list.


Europska komisija radi na boljem reguliranju kratkoročnog najma smještaja s obzirom na to da se ono u EU jako brzo razvija i to ponajviše preko interneta. Smještajne jedinice za kratkoročno iznajmljivanje čine čak četvrtinu ukupnog turističkog smještaja u EU-u. Broj rezervacija u prvoj polovini 2022. povećao se za čak 138 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Ono što je problematično je da iznajmljivanje donosi korist i iznajmljivačima i turistima, ali može izazvati zabrinutost u određenim lokalnim zajednicama koje se suočavaju s nedostatkom cjenovno pristupačnog stanovanja. A novim pravilima trebalo bi se poboljšati i prikupljanje te razmjenu podataka od iznajmljivača i internetskih platformi.

Stoga, nova predložena pravila idu prema povećanju transparentnosti u pogledu identifikacije i aktivnosti iznajmljivača i u pogledu pravila koja moraju poštovati te će olakšati registraciju iznajmljivača. Iznajmljivanje na crno nerijetko se provodi tako da se smještaj oglašava putem internetskih platformi u drugim zemljama gdje se i predaju ključevi apartmana gostima.

Europska komisija predlaže nekoliko pravila.

Sustavi za registraciju iznajmljivača i njihovih nekretnina za kratkoročno iznajmljivanje morat će biti u potpunosti dostupni na internetu i prilagođeni korisnicima, a pri ispunjavanju registracije iznajmljivači bi trebali dobiti jedinstven registracijski broj.

Internetske platforme morat će iznajmljivačima olakšati prikazivanje registracijskih brojeva na svojim platformama, ali i nasumično provjeravati jesu li iznajmljivači registrirani i prikazuju li točne brojeve.

Javna tijela moći će suspendirati registracijske brojeve i zatražiti da platforme izbrišu s popisa iznajmljivače koji ne poštuju pravila.

Kako bi sustav bio učinkovitiji, predlaže se i pojednostavljenje razmjene podataka između internetskih platformi i javnih tijela pa će tako internetske platforme morati jednom mjesečno automatski podijeliti podatke o broju noćenja i broju gostiju s javnim tijelima. Za male platforme i mikroplatforme predviđene su jednostavnije mogućnosti izvješćivanja.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close