Turizam

NOĆNA ŠETNJA Razgledajte centar Otočca u virtualnoj stvarnosti u 5.7K kvaliteti!

METAVERZUM

Smješten u Gackoj, jednoj od najstarijih hrvatskih pokrajina, Otočac se prvi puta spominje na Bašćanskoj ploči oko 1100. godine.


Centrom grada dominira župna crkva posvećena Presvetom Trojstvu koja se spominje već u prvoj polovici 17. stoljeća, a postojala je vjerojatno i ranije. U svojoj burnoj prošlosti nekoliko puta je teško stradavala – prva crkva izgorjela je u požaru 1648. godine, 1760. jak vjetar je oštetio krov i križ s tornja, dok je od udara groma u potpunosti izgorjela 1868. godine. Obnovu crkve kroz stoljeća pomagali su carica Marija Terezija, njezin sin Josip II. i car Franjo Josip I.

Godine 1916. na pročelju je naslikana freska “Kraljica Mira”, rad natporučnika Maksimilijana Ducheka u spomen na poginule vojnike 79. otočke pukovnije. Crkva je teško stradala i u Domovinskom ratu, prilikom granatiranja Otočca 15. rujna 1991. godine, kada se vatra proširila na čitav krov koji je u potpunosti izgorio.

Povijest Gacke u kamenu

Ispred crkve nalazi se Gačanski park hrvatske memorije, park skulptura posvećen povijesnim osobama i važnim događajima vezanim za prostor Gacke. Od kneza Borne, prvog vladara koji je u 9. stoljeću utemeljio nukleus srednjovjekovne hrvatske države, preko Bašćanske ploče i Otočke kapetanije pa sve do Grada Otočca i oživotvorene hrvatske države, 32 kamene skulpture kronološkim redom pričaju priču o 12 dugih stoljeća bogate povijesti ovog kraja. U spomen na bogatu glagoljsku baštinu Gacke na svakom kamenom bloku nalazi se i po jedno slovo glagoljice.

Prošetajte s nama ulicama i razgledajte znamenitosti Otočca u virtualnoj stvarnosti!

Upute za gledanje:

• ukoliko snimku gledate putem mobitela okrenite ekran u desno ili lijevo i razgledajte okolinu
• ukoliko snimku gledate putem laptopa ili računala, pritisnite desnu tipku miša i povucite pogled desno ili lijepo i razgledajte okolinu
• ukoliko snimku gledate preko VR headset uređaja, prebacite se na 360 snimku i uživajte u potpunom dojmu!

Video je snimila agencija Prilika Grupa u tehnologiji VR 360.

Izvor: VIRTUALNASTVARNOST.NET

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close