DogađanjaLika

NOĆ MUZEJA 2020. Provjerite što vas čeka u muzejima Ličko-senjske županije!

U petak, 31. siječnja 2020. godine održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.


Hrvatsko muzejsko društvo uz potporu Ministarstva kulture ovogodišnju Noć muzeja obilježava u znaku dvije velike obljetnice hrvatskih muzeja: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

I ove godine će u manifestaciju biti uključen veliki broj muzeja diljem Hrvatske, a mi smo istražili što su priredili muzeji u Ličko-senjskoj županiji.

Tri predavanja u Gospiću

Povodom Noći muzeja u Muzeju Like održat će se tri predavanja na temu Muzejska arhitektura i infrastruktura, Odnos muzeja i lokalne zajednice te Muzeji kao mjesta novih znanja.

Program započinje u 19 sati, otvorenjem izložbe autorice Tare Pivac Krpanić o djelovanju Mijata Sabljara kao jednog od prvih sakupljača starina na području Like. Mijat Sabljar je bio profesionalni vojnik, putopisac i istraživač koji je život posvetio sistematičnom prikupljanju i dokumentiranju hrvatske prirodne i kulturne baštine.

U 21 sat projektant Ivo Vojnović održat će predavanje pod nazivom “Muzej Like Gospić za 21. stoljeće” koje ima za cilj predočiti Glavnu zgradu Muzeja kao kulturnog dobra u kontekstu planirane adaptacije, kao i sveukupne adaptacije i dogradnje muzejskog kompleksa u smislu nužnosti poboljšanja kvalitete muzejske djelatnosti i zaštite kulturne baštine u cjelini.

Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

U 21:45 sati slijedi predavanje M. Rukavine Vranić o odnosu lokalne zajednice i muzeja koje će donijeti potrebne argumente zašto su muzeji nužnost i nadogradnja društva, a ujedno što lokalna zajednica misli i kako vidi svoj muzej te što bi željeli promijeniti.

U 22.30 .na rasporedu je predavanje “Što ima novo” o novim spoznajama o arheološkoj baštini Like dr.sc.Tatjane Kolak. Terenska istraživanja su jedan od segmenata muzejske djelatnosti i uvijek donose nove spoznaje. No i obrada muzejskog fundusa je istraživačko putovanje u kome uvijek saznajemo nešto novo, a to želimo podijeliti s našim posjetiteljima, ističu u Muzeju Like

U 19. 20 i 23 sata bit će organizirana stručna vodstvo kroz stalne postave Muzeja – arheološki, etnografski, kulturno-povijesni i galerijski.

Bogati program Noći muzeja u Smiljanu

Noć Muzeja u Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu započinje u 18 sati izložbom naziva „Tesla u društvu“. Premda poznat kao samotnjak, u životu genija su američki i hrvatski intelektualci ostavili trag. Posjetitelji će tako imati priliku susresti Westinghousa, Edisona, Twaina, Johnsona i Meštrovića te se u atraktivnoj prezentaciji i fotografirati u dobrom društvu.

U 18.30 sati autor Tomislav Beronić će upoznati posjetitelje s Teslinom zavojnicom i prijenosom bežične energije u kontekstu znanstveno-fantastične pentalogije Peta dimenzija, dok je u 19.30 sati na rasporedu predavanje na temu „Memorijalni centar Nikola Tesla kao destinacija kulturnog turizma“. Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Kristina Nuić Prka održat će predavanje o korelaciji turizma i kulture, referirajući se podjednako na pozitivne i negativne primjere u praksi, kao i na očekivane rezultate zajedničkog djelovanja u promociji kulturne baštine.

U 18, 20 i 21 sat bit će organiziran obilazak stalnog postava uz stručno vodstvo koji uključuje razgledavanje i upoznavanje Teslinog djetinjstva, ali i postignuća tijekom života – od autentičnosti samog rodnog mjesta i suvremenog izložbenog postava s replikama izuma unutar rodne kuće te do rekonstrukcije ispitne stanice s prezentacijom bežičnog prijenosa energije pomoću Tesline zavojnice, najavili su iz MC Nikola Tesla.

Glagoljačići, stare razglednice i program za najmlađe u Otočcu

Noć Muzeja u Muzeju Gacke u Otočcu započinje u 18 sati prezentacijom i degustacijom slasnih glagoljačića, jedinstvenog suvenira koji je osmislila Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“. Glagoljačići su kolačići koji dolaze u tri okusa i tri imena, a posjetitelji će u Noći Muzeja moći saznati u sve o njima, podrijetlu njihovih imena i njihovim tvorcima.

Muzej Gacke ove je godine pripremio i zabavne knjižice namijenjene najmlađima – predškolcima i osnovnoškolcima – koje će ih kroz igre pogađanja, nadopunjavanja, povezivanja te kroz crtanje i bojanje provesti kroz muzej. Glavni junaci ovih knjižica – Ana, Marko i njihova zelena ptica – nasmijat će i zabaviti najmlađe posjetitelje. .

Zbirka starih razglednica Muzeja Gacke svjedoči o izgledu grada Otočca od kraja 19. st. do današnjih dana. Što je gdje na starim razglednicama i gdje je što od toga na ulicama grada kakvog danas poznajemo – otkrit će prigodna izložba u Noći Muzeja.

Također, svakom posjetitelju izložbe bit će dodijeljen redni broj, a 10 najsretnijih izvlačenjem će na poklon dobiti novo izdanje velike monografije naziva „Otočac na starim razglednicama“ koja sadrži oko 100 starih i novih razglednica Otočca.

U 20:15 sati o sadašnjosti i budućnosti svojih ekspedicija i avanturističkih pothvata govorit će dva Otočana – članovi Avanturističkog kuba Annapurna Milan Krznarić i Stipe Piršljin, dok će u 21:45 i 22.30 sati biti organizirana dva kasnonoćna vodstva kroz stalni postav Muzeja Gacke

Predavanje o nastanku Kuće Velebita u Krasnu

Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Noć Muzeja u Kući Velebita u Krasnu započinje već u 12 sati, a posjetitelji će kroz cijeli dan moći besplatno razgledati stalni postav muzeja.

U 18 sati na rasporedu je predavanje  o nastanku Kuće Velebita pod nazivom “Kako nastaje jedan muzej”, a u popodnevnim satima posjetitelje očekuje okrijepa uz tople napitke i kolače.

U Novalji izložba o otočanima u Domovinskom ratu

Povodom održavanja manifestacije Noć muzeja 2020, Gradski muzej u Novalji u suradnji s lokalnim stanovništvom priredio je izložbu “Naši otočani u Domovinskom ratu 1991. – 1995. “

Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Sakupljene su fotografije, novinski članci i video snimke, a u pripremi izložbe je sudjelovao i Državni arhiv u Zadru te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Osim izložbe, posjetitelji će od 18 sati moći besplatno razgledati stalni postav muzeja te antički vodovod. 

Zanimljiva izložba u Gradskom Muzeju Senj

Povodom Noći muzej 2020. Gradski muzej Senj u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Grada Senja, organizirao je izložbu “Bogu na svom jeziku”.

Izložbu čine odlomci liturgijskih tekstova na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu iz kojih se prikaza vidi da je sveta Misa na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu svojom strukturom slijedila svetu Misu na latinskom jeziku. Odlomci liturgijskih tekstova sabrani su iz Misala kneza Novaka (1368.), Ročkoga misala (oko 1420.) i Prvoga vrbničkoga misala (1456.).

Nakon predstavljanja i razgledavanja tematske izložbe posjetitelji u Noći muzeja imaju mogućnost besplatnog razgledanja stalnih postava uz stručno vodstvo muzejskih kustosa te druženje uz čaj, kuhano vino, sokove i domaće slastice.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.




Oznake
Back to top button
Close