Događanja

Noć knjige traži programe

Noć knjige, nacionalna manifestacija koja promiče čitanje i važnost knjige u svim njezinim oblicima u današnjem društvu, ove će se godine održati 23. travnja, a uskoro kreću i prijave zainteresiranih za sudjelovanje.


Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu pozvala je sve one koji žele biti dio ovogodišnje manifestacije da od 9. do 27. ožujka dostave svoje programe putem prijavnice dostupne na službenoj internetskoj stranici manifestacije.

S ciljem poticanja kulture čitanja, razgovora o literaturi i podizanja svijesti o važnosti knjige, Noć knjige tradicionalno obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Tog se dana, od 18 sati do 1 sat iza ponoći, diljem Hrvatske u knjižarama, knjižnicama, školama i drugim prostorima organiziraju javna čitanja, promocije knjiga, druženja s autorima, radionice, a za ovu godinu najavljeni su i programi matineja, namijenjeni mlađemu uzrastu.

U suradnji s Fotoklubom Zagreb ponovno će se organizirati izložba “Kadar za čitanje”, nastala kao rezultat fotografskoga natječaja na temu čitanja. Tema ovogodišnjeg natječaja, otvorenog do 29. ožujka, je knjiga u svim njezinim aspektima, knjiga kao objekt, kao dio privatnog ambijenta, izloga, knjižnice, knjižare, knjiga u javnom prijevozu, na radnom mjestu, u parku.

Fotografije za izložbu, koja će se otvoriti na Noć knjige u NSK, odabrat će tročlani stručni žiri, a najbolje će biti nagrađene izdanjima hrvatskih nakladnika. Nakon Zagreba izložba bi trebala putovati po Hrvatskoj i inozemstvu.

Prošlogodišnja Noć knjige se održala u 158 gradova i mjesta u cijeloj Hrvatskoj, s oko 370 sudionika, knjižnica, knjižara, nakladnika, vrtića, škola, kulturnih centara, muzeja, galerija, koji su pripremili više od 700 različitih programa.

Te se noći čitalo djeci u dječjim domovima, azilantima i pacijentima u hrvatskim bolnicama, a obilježila se i u tramvajima, zatvorima i kaznionicama. Prvi put je održano književno natjecanje Knjiz, a projekcijama filmskih ekranizacija književnih djela pridružila su se nezavisna kina u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, NSK, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

U najavi ovogodišnjeg izdanja ističe se kako su organizatori bili posebno zadovoljni činjenicom da su entuzijazam vezan uz Noć knjige uspjeli proširiti i izvan granica Hrvatske, jer se prošle godine ona prvi put održala u Sloveniji i Crnoj Gori.


 

Tekst: tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close