Događanja

Noć hrvatskog filma: U jednoj večeri bit će prikazano više od 200 filmova

Druga Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se 6. lipnja na 14 različitih lokacija diljem zemlje.


U devet gradova u jednoj će se večeri prikazati više od 200 filmova počevši od premijere filma “SveciIvana Perića u kojemu igraju Ana Gruica, Vuco i Kuzma&Shaka Zulu do dječjih filmova kao što su “Čarobnjakov šešir”, “Šegrt Hlapić”, “Vlak u snijegu”, “Duh u močvari” i “Duh babe Ilonke”. Na programu je i 13 digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika kao što su “Kameni horizonti”, “Posljednji podvig diverzanta Oblaka”, “Pad Italije”, “Plavi 9”, “Carevo novo ruho”, “Ambasador”. Nezaobilazan je i jedan od najgledanijih domaćih filmova u povijesti “Tko pjeva zlo ne misli”, prvi hrvatski zvučni film “Šešir” Oktavijana Miletića iz 1937. te najznačajniji dokumentarci domaće kinematografije i popularni animirani filmovi koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Program počinje u 18 sati

Zagrepčani će najbolje hrvatske filmove moći gledati na pet lokacija; u Kinu Europi (Velika dvorana i Dvorana Muller), Cineplexxu Centra Kaptol, KIC-u, a tu su i posebni programi u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te u Kinu Gorica u Velikoj Gorici.Dubrovniku će se filmovi vrtjeti u Kinu Sloboda i u Dvorani Visia, u Puli u Kinu Valli, u Splitu u Cineplexxu City Centra One, u Osijeku u Kinu Urania, u Sisku u Domu kulture Kristalna kocka vedrine, u Hrvatskom domu u Hrvatskoj Kostajnici, u Kutini u Kinu Moslavina.

Filmski program u svim kinodvoranama počinje u 18 sati, osim u zagrebačkom kinu Europa gdje će se održati svečano otvaranje Noći hrvatskog filma i novih medija. U 20 sati koncertnim nastupom Ansambla Acoustic Project počinje prvi dio programa posvećenog filmskoj glazbi. Slijedi projekcija jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog animiranog filma “Surogat”, te niz kratkih filmova koji gledatelje vode u stariji Zagreb i podsjećaju na neka jednostavnija vremena. Valja izdvojiti i hrvatsku premijeru dokumentarnog filma “Yulia” Jakova i Dominika Sedlara, biografskog filma o ukrajinskoj političarki Juliji Timošenko. Umjetnička voditeljica manifestacije je Irena Škorić, a ulaz na sva događanja je besplatan.


Tekst: večernji.hr

Foto:”Surogat Dusan Vukotic MGZ 080209” by fotografija replike i celuloida (fotografirala Roberta F.) – Muzej grada Zagreba. Via Wikipedija.

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close