Vijesti

Nizozemci sve viši, Amerikanci sve deblji, a Hrvati…

Istraživanje globalnih evolucijskih trendova u zadnjih 200 godina pokazuje znatne razlike u fizičkim promjenama stanovnika određenih dijelova svijeta. Rezultati nedavno provedenog istraživanja o evolucijskim promjenama, objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society, pokazuju da porast materijalnog bogatstva te poboljšanje (ili pogoršanje) životnih uvjeta, kao što su kvaliteta prehrane i zdravstvene skrbi, znatno utječu na fizičke promjene.


Rezultati istraživanja tako su, između ostaloga, pokazali i to da Nizozemci postaju sve viši, u zadnjih 200 godina “porasli” su za čak 20 centimetara, odnosno da geni koji uvjetuju veći rast postaju učestaliji, no znanstvenici ovaj podatak povezuju s prirodnom selekcijom više nego s faktorima iz okoline.

Nekad najviša nacija, danas je najdeblja

Viši ljudi, u ovom slučaju Nizozemci, dokazano imaju više djece kao i veći stopu preživljavanja novorođenčadi. “To ukazuje na činjenicu da je prirodna selekcija još uvijek na djelu te da geni za viši rast postaju dominantniji”, objašnjava voditelj istraživanja Gert Stulp (London School of Hygiene and Tropical Medicine).

Što se tiče Amerikanaca, oni su dugi niz godina bili na samom vrhu ljestvice kada je u pitanju visina, no zadnjih 200 godina taj se trend uvelike izmijenio. Danas su najdeblja nacija na svijetu, a visinom su ih pretekli mnogi europski narodi, uz Nizozemce i Danci, Norvežani, Šveđani, Estonci te Hrvati. No, isto istraživanje pokazuje i to da se na području Amerike ne može primijeniti pravilo koje vrijedi za Nizozemce – da su viši pojedinci “uspješniji” u evolucijskom smislu.

Naime, kada su u pitanju Amerikanci, muškarci prosječne visine imali su više djece od niskih i visokih, a kod žena je slučaj da su u tom smislu najuspješnije bile niže žene.

Hrvati još uvijek prednjače po visini, ali i sve deblji

A što se Hrvata tiče, oni još uvijek pripadaju najvišim nacijama na svijetu s prosječnom visinom većom od 180 centimetara. Istraživanje iz prošle godine koje je proveo tim s Instituta za antropologiju na čelu s Tatjanom Škarić Jurić, pokazuje da se u posljednjih 60 godina prosječna visina žena u Hrvatskoj povećala za oko 6,2 centimetara, a težina za oko 6,8 kilograma.

No, u posljednjih 20 godina zabilježen je značajan porast tjelesne mase kod oba spola, kao i smanjen rast. Škarić Jurić ističe da rezultati istraživanja pokazuju da smo kao nacija dosegli svoj maksimum kada je u pitanju visina, dok, s druge strane, što se težine tiče, tu još uvijek imamo prostora za manevar.


Tekst: index.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close