PosaoKarijera

Nikad manje: Za posao strahuje svaki peti zaposleni u Republici Hrvatskoj

Mladima pada optimizam da će u roku tri mjeseca naći posao.


Stanje na tržištu rada na kojemu manjka radnika gotovo za sve poslove u proizvodnom i uslužnom sektoru i graditeljstvu, uz činjenicu da poslodavci masovno posežu za “uvozom” radne snage, dodatno ohrabruje Hrvate u procjeni o sigurnosti njihovog zaposlenja, čak i uz sve izraženije naznake usporavanja gospodarstva.

Godišnja anketa portala MojPosao pokazuje da u RH nastavlja padati strah od gubitka posla. U vrijeme korone, u 2020., kada su na snazi bile i mjere za očuvanje radnih mjesta, da će ostati bez posla strahovalo je 36%.

Naredne, 2021. takva očekivanja imao je nešto manji broj zaposlenih (28%), da bi se s početkom novog režima u zapošljavanju stranih radnika gubitka posla bojalo 21% radnika, a sada svega 20%, što je najmanji postotak od kada se provode ispitivanja.

Onih koji računaju da će u kratkom roku, do tri mjeseca nakon što završe školovanje, naći posao splasnuo je s lanjskih 61 na čak 40%.

Ipak, u odnosu na lanjske brojke, opao je interes za posao u državnim tvrtkama, nekad poželjnom poslodavcu, koji je bio atraktivniji od domaćeg privatnog poslodavca.

Kad je riječ o visini plaća koju priželjkuju radnici, ona i dalje raste, no na razini koja prati rast cijena u promatranom razdoblju. Lani bi tako radnici bili zadovoljni plaćom od 1197 eura, a ove godine očekivanja su veća – 1335 eura, odnosno za 11% više.

Međuljudski odnosi na radnom mjestu na drugom su mjestu prioriteta u odabiru posla (67%), dok su osjetno manje bitni radno vrijeme, mogućnost učenja i napredovanja, te sigurnost posla.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: poslovni.hr | Foto: pexels.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close