Događanja

Nikad kraći Advent! Znate li da počinje tek 3. prosinca i traje samo 22 dana?

VRIJEME DARIVANJA

Advent ili Došašće nema uvijek isti broj dana, ali uvijek ima četiri nedjelje.


Prošle godine smo imali Advent s puna četiri tjedna jer je Božić pao u nedjelju. Prva nedjelja Adventa određuje se tako da se uzme najbliža nedjelja blagdanu sv. Andrije apostola koji slavimo 30. studenoga.

Mnogi se zadnjih dana pitaju kad počinje Advent, već je prošao 20. u mjesecu studenom, trebao bi uskoro. Ali ne. Ove godine na blagdansko raspoloženje, okićeni grad, i sve ostalo što nosi ovo doba godine trebat će malo pričekat.
Naime, omiljeno doba godine ove godine je nikad kraće. Počinje tek 3. prosinca i traje samo 22 dana.

Poznato je da Advent ili Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava prvim slavljem Božića (polnoćkom) na Badnjak. No, malo je poznato da svake godine Advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca.

Zašto Advent jednu godinu traje kraće, drugu duže i zašto svake godine prva nedjelja Došašća pada na drugi datum objasnio nam je fra Zvonimir Pavičić, župnik župe Međugorje.

” Advent ili Došašće nema uvijek isti broj dana, ali uvijek ima četiri nedjelje. Prošle godine smo imali Advent s puna četiri tjedna jer je Božić pao u nedjelju. Budući da mora imati četiri nedjelje, taj advent je bio najduži, s četiri puna tjedna. Ove godine Božić pada u ponedjeljak pa je Četvrta nedjelja došašća ujedno i Badnjak. Ujutro će se slaviti mise Četvrte nedjelje došašća, a poslijepodne Misa bdjenja svetkovine Rođenja Gospodinova i uvečer misa Polnoćka.

Prva nedjelja adventa određuje se tako da se uzme najbliža nedjelja blagdanu sv. Andrije apostola koji slavimo 30. studenoga”, kazao nam je fra Pavičić.

Važno je naglasiti, nastavlja, da Advent ima dva dijela.

“Prvi dio je do 16. prosinca, a drugi od 17. do 24. prosinca. U prvom dijelu kršćani iščekuju Kristov drugi dolazak kada će biti svršetak ovoga svijeta i zato se ovo vrijeme i naziva došašće, a u drugom dijelu pripravljaju se za proslavu njegova prvoga dolaska kada se rodio u Betlehemu”, zaključuje fra Pavičić.

Zadnji put Advent je bio ovako kratko 2017. godine.

Provjerili smo početke Adventa u zadnjih 10 godina. Ovogodišnji, kao i onaj 2017. su najkraći. Pali su na isti datum.

Prošle godine je tako pao već 27. studenog pa je trajao i duže – 28 dana. Godinu radnije, 2021. počeo je 28. studenog, a 2020. prva nedjelja Došašća pala je na 29. studenog.

Godine 2019. počeo je 1. prosinca, godinu ranije 2. prosinca, a 2017. godine Advent je pao kad i ove 2023. – 3. prosinca

Godine 2016. počeo je 27. studenog, 2015. – 29. studenog, 2014. – 30 studenog, a 2013. – 1. prosinca.

 

Foto: Lika Club

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close