Vijesti

“Nezdrave” namirnice koje ne bi trebali izbjegavati

Često se trendove o zdravoj prehrani uspoređuje s prevrtljivom modnom scenom, naime iz godine u godinu mijenjaju se liste zdrave i nezdrave hrane. Ipak poput vječnih komada u ormaru koji se ostavljaju u nasljeđe tako i namirnice nama ostavljene od prijašnjih generacija imaju status najboljih. Donosimo popis 7 namirnica, krivo optuženih za narušavanje zdravlja, koje se svakako moraju naći na vašem stolu


1. Maslac

Do druge polovice prošloga stoljeća u prehrani je maslac zauzimao važno mjesto, nakon čega su krenuli podaci o njegovom štetnom djelovanju na zdravlje. Na scenu je tada stupio margarin čiji su sastojak, trans masne kiseline, liječnici veličali kao spasonosne u borbi protiv kolesterola.

Danas kada je svijest o industrijski prerađenim proizvodima porasla kao i saznanja o njihovoj štetnosti, margarin je postao stvar prošlosti. Naime zasićene masnoće iz maslaca podižu razinu dobrog kolesterola i snižavaju razinu triglicerida, masnih naslaga u krvi.

2. Pivo

Pivo je u potpunosti prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tekućom hranom. Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.

Glavni sastojak piva, hmelj, obiluje antioksidansima odgovornima, kako su pokazala brojna istraživanja, održavanje mišićne mase i ubrzavanje metabolizma. No pravilo je u konzumiranju piva kao i kod drugih alkoholnih pića – ne pretjerivati.

3. Krumpir

Najskromnije povrće svoju slavu za stolom izgubilo je onog trenutka kada je zapisan kao najveći krivac debljanju. U velikoj optužnici nažalost nije naznačeno kako je krupmir nevin, a načini njegove pripreme jedini krivci nakupljanja kilograma.

Naime sve dok ga ne miješamo s uljem, margarinom i vrhnjem, krupmir je zdrav što potvrđuju sastav minerala i vitamina kojima obiluje. Sve dok ga pripremate kuhanog on je zdrav, vlakna održavaju osjećaj sitosti i osiguravaju dobru probavu.

4. Jaja

Dugo su jaja bila omražena jer se vjerovalo kako podižu razinu kolestzreola i ugrožavaju srce, no posljednjih godina istraživanja su jaje vratila na pijedestal zdrave namirnice.

Naime jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenata – kolina, sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, sadrže ugljikohidrate koji pordužuju osjećaj sitosti te sadrže aminokiseline zbog kojih tijelo lakše asporbira proteine. Stoga se držite one stare: Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close