VijestiTurizam

10 zanimljivih i malo poznatih činjenica o Dubrovniku

Britanski Telegraph očito je potpuno lud za našom domovinom. Tako svako malo njegovi novinari hvale na sva zvona ljepote Lijepe Naše, a nakon što su početkom ljeta dali 23 razloga za ljetovanje u Hrvatskoj, sad je došlo vrijeme hvaljenja jedne od najljepših svjetskih destinacija: Dubrovnika.


Ipak, ovaj put se ne radi toliko o hvalospjevima gradu, već su se pozabavili s 10 činjenica od kojih sve vjerojatno ne znaju ni mnogi Dubrovčani. Vežite se, polijećemo!

1. Dubrovnik je jednom spasio život engleskom kralju

Vjerovali ili ne, dubrovačka katedrala dobrim je dijelom izgrađena od donacija jednog engleskog kralja, točnije, Rikarda Lavljeg Srca. Kad se on davne 1192. godine vraćao iz Trećeg križarskog rata, u blizini hrvatske obale uhvatila ga je strašna oluja. Kako nije vidio izlaz, počeo se moliti i pritom obećao Svevišnjem kako će ako ga spasi, izgraditi monumentalnu katedralu na mjesto gdje dotakne tlo. Stigao je tako do Lokruma, no u razgovoru s građanima tog doba, zaključeno je da katedralu treba sagraditi u gradu, a na Lokrumu će sami građani Dubrovnika podići crkvicu. Upravo je tako i bilo, pa su Dubrovčani dobili vrijednu kraljevu donaciju i izgradili katedralu.

2. Grad je održavao izvrsne veze sa Sjedinjenim Američkim Državama

Naime, Dubrovnik, kao središte nekadašnje Dubrovačke Republike bio je posebno poznat i uspješan u dvije stvari: trgovini i diplomaciji. Nedugo nakon Deklaracije nezavisnosti 1776. godine, Amerikanci su tražili saveznike u europskim državama, s kojima bi uspostavili trgovačke i diplomatske odnose, a jedna od prvih država s kojom su to uspjeli bila je upravo Dubrovačka Republika.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close