Zdravlje

Kako su se žene u prošlosti štitile od neželjene trudnoće?

Potreba za kontracepcijom postoji otkako je i ljudi, a mjere kojima se štitilo od neplaniranih trudnoća kroz povijest su bile doista različite, a često bizarne i vrlo kreativne. Ostaje pitanje njihove učinkovitosti, no to im nije umanjilo popularnost. Evo što su žene sve radile, ponekad time i riskirajući svoje zdravlje.


1. Magična pljuvačka i mjesečina

Na Greenlandu su domoroci vjerovali kako je Mjesec zaslužan za trudnoću. Kako bi to izbjegli, žene s Greenlanda su izbjegavale gledati u Mjesec i prije odlaska na spavanje bi utrljale malo svoje sline na trbuh kako ih Mjesec ne bi potajno oplodio. Iz istog razloga su spavale na trbuhu. Ako je žena željela dijete, svlačila bi se na mjesečina i gladila trbuh.

2. Doza otrovne žive

Napredna civilizacija drevne Kine imala je jedinstvenu metodu kontracepcije. Naime, žene su znale koristiti opasnu mješavinu ulja i žive (koloidno srebro) koju bi popile prije seksa na prazan želudac. Kako je živa otrovna, ona izaziva promjene u koštanoj srži i može rezultirati neplodnošću – što su Kinezi promatrali kao učinkovitu kontracepciju.

3. Maslinovo ulje kao lubrikant

U antičkoj Grčkoj žene su pripremale mješavinu maslinovog ulja i ulja cedrovine koju su koristile kao spermicidno sredstvo. Aristotel je također pisao o toj metodi, kao i o činjenici da su žene otkrile kako maslinovo ulje usporava kretanje spermija. To im je omogućavalo da nakon seksa isperu sjeme iz rodnice, a ne ostanu trudne.

Pročitajte više na express.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: patheos.com.s3.amazonaws.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close