Događanja

Neobičan muzej kojem svi žele donirati svoje tijelo

Nakon što je putujuća izložba Body Worlds šokirala dobar dio svijeta, odlučeno je da se ona podijeli u ‘dijelove’ te smjesti u nekoliko gradova diljem svijeta. Tako je Amsterdamu pripala čast da dobije svoj dio ‘kolača’…


Moram priznati da nikada nisam mislio da ću imati prilike promatrati fetus od svega nekoliko milimetara ili pak u rukama držati pravo ljudsko srce. Ali, ipak živimo u svijetu u kojem je sve moguće pa tako i moja ‘avantura’ s ‘plastificiranim’ ljudskim tijelima. Ovo je izložba koja te stvarno ostavlja bez daha.

Body Worlds projekt nastao je nakon što je Gunther von Hagens tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća osmislio način kako očuvati ljudsko tijelo od propadanja i to postupnom plastifikacije. Sam postupak postao je ubrzo priznat od znanstvene zajednice i upotrebljava se kako bi se sačuvala ljudska tijela nakon smrti u svrhu istraživanja i učenja.

No ovaj ‘umjetnik’ je imao malo drugačiju zamisao od učenja. On je pokrenuo izložbu Body Worlds, koja je ubrzo nakon postavljanja postala jedan od najpopularnijih putujućih izložbi na svijetu. Danas postoji cijeli projekt donacije ljudskih tijela nakon smrti, gdje ljudi dobrovoljno pristaju pokloniti svoje tijelo kako bi se pripremilo za ovu izložbu. Trenutno je na listi čekanja čak više od 14 tisuća dobrovoljaca.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr


Foto: thesleuthjournal.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close