NacionalnaPolitika

Nemojte ovo nikada raditi na izborima: Prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina

Parlamentarni izbori održat će se 17. travnja. Kod ispunjavanja glasačkog listića na izbornom mjestu morate biti vrlo oprezni. Postoje i pravila kako ga ispuniti. Naime, glasuje se za liste izborne jedinice navedene na glasačkom listiću. Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice.  Ako birač želi pojedinom kandidatu na toj listi dati preferirani glas, zaokružuje redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas.


Posebno trebate paziti na nekoliko stvari. Kako su za Danas.hr kazali iz DIP-a, Zakon člankom 79. propisuje da je nevažeći glasački listić neispunjeni glasački listić, nadalje to je glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu odnosno kandidata glasovao, potom glasački listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više lista odnosno kandidata, te glasački listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista.

Tko i kako utvrđuje valjanost glasačkih listića?

Na izborni dan, u svrhu utvrđivanja rezultata izbora na svakom pojedinom biračkom mjestu, birački odbor, uzimajući u obzir spomenutu odredbu Zakona, prvo utvrđuje koji je glasački listić važeći, a koji je nevažeći. Iz DIP-a napominju da se prilikom edukacije biračkih odbora za provedbu izbora, posebna pažnja među ostalim posvećuje upravo
utvrđivanju valjanosti glasačkih listića. Biračkim odborima dostupni su tako i primjeri važećih glasačkih listića kako bi se otklonile svake eventualne nejasnoće.

A kako se postupa s glasačkim listićima? Naime, nakon što je razdvojio važeće od nevažećih glasačkih listića, birački odbor stavlja nevažeće glasačke listiće u posebnu omotnicu koju zatvara ,te tek nakon toga utvrđuje rezultate izbora prebrojavanjem preostalih važećih glasačkih listića

Sve pod budnim okom promatrača

Važno je tu napomenuti, navode iz DIP-a, da članove biračkih odbora predlažu vladajuće i oporbene političke stranke, upravo kako bi se onemogućile nepravilnosti odnosno pristranost u njihovom radu. Također, postupak odvajanja važećih i nevažećih listića kao i cijeli postupak utvrđivanja rezultata glasovanja na biračkom mjestu mogu promatrati promatrači.

Državno izborno povjerenstvo može, ako to ocjeni potrebnim i svrsishodnim, razmatrati valjanost glasačkih listića eventualno u postupku zaštite izbornog prava odnosno nakon što ovlašteni predlagatelj pravodobno podnese obrazloženi prigovor na rezultat izbora na pojedinom biračkom mjestu, kažu iz DIP-a.

Kazne za izbornu prevaru

A ono što se posebno pazi je izborna prevara. Već smo imali slučajeva, da je netko glasao u ime drugih članova obitelji, ubacivali su neki i dodatne listiće u glasačke kutije…. To je kazneno djelo, a kazna je i do pet godine zatvora.

Kaznena djela protiv zlouporabe biračkog prava propisuje Kazneni zakon (‘Narodne novine’, broj 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21, 114/22, 114/23) odredbama članaka 333. do 339., među kojima je propisano i kazneno djelo izborne prevare (ako netko dodavanjem, oduzimanjem, brisanjem glasova ili na drugi način krivotvori rezultat izbora), te vezana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, napominju iz DIP-a. Više o izbornoj prevari pročitajte OVDJE.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close