Vijesti

Namirnice nakon kojih smo još gladniji

Hrana nam služi da utažimo glad i budemo siti, no neke namirnice rade baš suprotno – čine nas još gladnijima. Donosimo 7 namirnica koje bismo svi trebali izbjegavati ili barem jesti rjeđe jer one samo pospješuju apetit i tako potiču debljanje


Glad je rezultat mnogih kompleksnih interakcija koje se događaju u želucu, crijevima, mozgu, gušterači i krvotoku. Doznajte kojih je to 7 namirnica koje ne suzbijaju glad i ne čine nas sitima nego baš suprotno – čine nas još gladnijima čak i kada nam je želudac pun.

1. Bijeli kruh

Bijelom kruhu u procesu rafiniranja oduzeta je vanjska ljuska (mekinje) zbog čega nas bijeli kruh ne čini sitima poput kruha od cjelovitih žitarica bogat vlaknima. Bijeli kruh povećava razinu inzulina u tijelu. Španjolska studija koja je pratila prehrambene navike i tjelesnu težinu više od 9.000 ljudi ustanovila je da su ispitanici koji su jeli dvije ili više porcija bijelog kruha na dan imali 40 posto veće šanse da će se znatno udebljati tijekom pet godina u usporedbi s ispitanicima koji su jeli manje bijelog kruha.

2. Sokovi

Kupovni voćni sokovi sadrže sav šećer iz voćke, ali nimalo vlakana iz pulpe ili kože voćke. To znači da čaša soka može brzinski znatno povisiti razinu šećera u krvi, a onda je opet naglo spustiti zbog čega ćete osjećati glad. Zbog toga će puno bolja zamjena kupovnom soku biti smoothie napravljen od svježeg voća kojem možete dodati malo proteinskog praha ili maslaca od kikirikija što će pomoći u održavanju razine šećera u krvi i učiniti vas sitijima.

3. Slane grickalice

Postoji razlog zašto nakon vrećice čipsa žudite za nečim slatkim. Čips, smoki, pereci i ostale slane grickalice su najjednostavniji ugljikohidrati lišeni gotovo svake hranjive vrijednosti te potiču brzo podizanje te još brže spuštanje inzulina. A s obzirom na to da naši okusni pupoljci i mozak brzinsko dobivanje energije povezuju sa slatkom hranom, za očekivati je da ćete nakon slane grickalice imati želju za nečim slatkim. Na dalje, zbog fenomena poznatog kao osjetno specifična sitost nakon vrećice čipsa možete osjećati kao da vam je pun samo ‘želudac za slano’. ‘Želudac za slatko’ može vam i dalje biti prazan.

4. Brza hrana

Gotovo svaki sastojak brze hrane ima nakanu učiniti vas gladnijima tako da biste pojeli što više. Primjerice, trans-masne kiseline mogu izazvati upalu u crijevima koja može umanjiti sposobnost tijela da proizvodi neurotransmitere koji kontroliraju apetit poput dopamina i serotonina. Osim toga, brza hrana puna je soli zbog koje se možemo osjećati dehidrirano. A osjećaj žeđi lako je zamijeniti s osjećajem gladi te vrlo često umjesto tekućine uzmemo još hrane.

5. Alkohol

Studija je pokazala da se nakon tri alkoholna pića razina leptina, hormona koji suzbija glad i pruža osjećaj sitosti, može smanjiti za čak 30 posto. Alkohol također može iscrpiti zalihe ugljikohidrata u tijelu zbog čega nakon njegovog konzumiranja imamo potrebu nadoknaditi te izgubljene ugljikohidrate.

6. Bijela tjestenina

S bijelom tjesteninom isti je problem kao i s bijelim kruhom, ali tjestenina je specifična jer većina nas redovito jede znatno previše bijele tjestenine. Porcija tjestenina ne bi smjela biti veća od veličine dlana, a kada u organizam unesete previše jednostavnih ugljikohidrata to djeluje vrlo nepovoljno na gušteraču koja se bori s prevelikom količinom šećera što na kraju rezultira ponovnim osjećajem gladi. Obratite pažnju i na to s čime prelijevate tjesteninu: ako koristite kupovni umak onda u organizam unosite još više šećera koji pojačava osjećaj gladi.

7. Pizza

Može li itko pojesti samo jedan komad pizze? Pizza nas mami da pojedemo još i još jer sadrži kombinaciju tijesta od bijelog brašna, hidrogeniziranih ulja, rafiniranih sireva i konzervansa koja može poremetiti razinu šećera, proizvodnju hormona odgovornih za osjećaj sitosti te rad dijelova mozga koji reguliraju osjećaj gladi. Napravite li kod kuće pizzu s tijestom od brašna od cjelovitog zrnja, stavite na nju krto meso, puno povrća i mrvicu sira dobit ćete obrok bogat vlaknima i bjelančevinama poslije kojeg nećete već nakon sat vremena opet biti gladni.

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: Pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close