Vijesti

Nakon vrućina stiže nam pravo osvježenje. Mogući pljuskovi, ali i saharska prašina

Stiže osvježenje nakon ove iznimne topline, danas ponegdje i vrućine. Već četvrti dan u nizu na kopnu su temperature barem 10 °C više od prosjeka.


Jučerašnja južina najavila je promjenu. Ispred frontalnog poremećaja, koji se prostire od sjevera Afrike sve do Norveške i tamošnje ciklone u Sjevernom moru. No, ta će fronta, osim što donese nešto svježiji zrak i malo saharske prašine, oslabjeti i raspasti se iznad naših krajeva.

SRIJEDA

Sutra ujutro i prijepodne još barem djelomice sunčano. Više oblaka na sjevernom Jadranu, mjestimice može pasti malo kiše ili kakav pljusak, izglednije prema otvorenome moru, gdje bi sve moglo i ostati. Naime, zapuhat će na kopnu umjeren, prijepodne na udare jak sjeverac, a na sjevernom dijelu obale bura. U Dalmaciji još ponegdje jako jugo. Najniža temperatura slična ili malo viša od današnje, od 10 do 14 °C na kopnu, a oko 15 °C na moru.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj promjenjiva naoblaka. Uglavnom suho, ali vjetrovitije te osjetno svježije nego danas. Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, a temperatura oko ili malo čak ispod 20 °C. Na vjetru će se svakako činiti još svježije.

Na istoku djelomice sunčano, u Podunavlju i pretežno sunčano. I ovdje razmjerno vjetrovito, umjeren, ponegdje jak sjeverac, ali temperatura između 20 i 23 °C.

U Dalmaciji slično, djelomice, na jugu pretežno sunčano. Mala mogućnost postoji na širem zadarskom području ili u zaleđu za kakav lokalni pljusak. Jugo slabi, a ostaje podjednako toplo, oko 23 °C, u zaobalju do 26 °C.

Na sjevernom Jadranu najpromjenjivije, ali i dalje uz samo manju vjerojatnost za mjestimice koji pljusak, većinom prema otvorenome moru, ali može se dogoditi i koji u gorju. Bura će jačati prema večeri, umjerena, jaka, pod Velebitom s olujnim udarima. No, temperatura slična, oko 22-23 °C, samo u gorju osjetno niže nego danas.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Od četvrtka u unutrašnjosti opet sve sunčanije i postupno sve toplije. Tek će jutra u početku biti malo svježija, ali za vikend danju opet iznimno toplo, moguće i vruće. Jača promjena vremena i zahladnjenje stiže nakon izraženije južine početkom idućeg tjedna, ali bit će to primjereno dobu godine, ili malo ispod prosjeka baš oko izbora.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu obilje sunca, ovaj put i ovdje topline. Bura u četvrtak duž cijele obale, ali ubrzo slabi, no imat će onaj fenski učinak pa bi temperatura do petka mogla lokalno biti i viša od prognoziranih vrijednosti, kako ujutro tako i navečer. Oborine tek idućeg utorka.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close