Šumarstvo

Nakon ugriza krpelja razvio lajmsku bolest. Hrvatske šume mu sada moraju platiti 4400 eura odštete

Željka iz okolice Đurđevca, zaposlenika Hrvatskih šuma, u lipnju 2016. ugrizao je krpelj nakon čega je razvio lajmsku bolest. U srijedu je donesena nepravomoćna presuda nakon Željkove tužbe za naknadu štete. Sudac je prihvatio tužbu te Hrvatskim šumama naložio da plate 2700 eura odštete kao i 1700 eura sudskih troškova, prenosi Danica.hr.


Nalazi sudske vještakinje pokazali su da je Željko u razdoblju od tri mjeseca nakon ugriza razvio kroničnu infekciju Boreliom burgdorferi.

“Nakon spornog ugriza krpelja, Željko je razvio kliničke manifestacije koje se od ranije ne prate u medicinskom kartonu, a po svojoj fenomenologiji mogu odgovarati neuroboreliozi. Zato nije mogao obavljati radne djelatnosti”, rekla je sudska vještakinja.

Nesposobnost za posao potrebno je tretirati kao “profesionalno oboljenje, odnosno infekciju koju je zadobio zbog specifičnosti svog posla, radno mjesto revirnik”, dodala je.
Hrvatske šume ne osporavaju da je njihov zaposlenik bolovao od lajmske bolesti koju uzrokuju bakterije koje prenose krpelji, no smatraju da nije dokazao da je ugriz dobio na radu.
Također govore da se na liječenje javio tek nekoliko mjeseci kasnije te da poslodavcu nije prijavio ugriz, iako je to morao učiniti. Dodaju da liječenje nije započeo na vrijeme te da se odbio cijepiti protiv krpeljnog meningitisa.
 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close