Događanja

Nakladnici i knjižari udružit će se u neovisnu biznis-zajednicu

Od prošloga četvrtka na čelu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske je njezin dosadašnji potpredsjednik Mišo Nejašmić iz zagrebačke naklade Jesenski i Turk.

Budući da je za četvrtak zakazan prvi sastanak novoizabranog Vijeća zajednice, Nejašmić je rezerviran za izjave novinama. Ipak, obećava da će ubuduće Zajednica nakladnika i knjižara raditi maksimalno transparentno i javno.

Krediti HBOR-a

“Želimo da svaka naša odluka u roku od 48 sati bude prezentirana javnosti. Isto tako naš rad ubuduće neće biti toliko povezan s osobom predsjednika, nego će se u rad uključiti svi članovi Zajednice. Treba aktivirati i rad po našim grupacijama kao što su grupacija dječje knjige, školskih udžbenika, knjižara… Te bi grupacije svoje probleme mogle podići na razinu zahtjeva” – kazao je Nejašmić koji najavljuje daljnje kontakte s Ministarstvom kulture, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, ali i Ministarstvom gospodarstva.

“Kontaktirat ćemo i s Vladom i to u vezi s kreditima Hrvatskebanke za obnovu i razvitak, ali i sa svim ministarstvima kako bi dali poticaj oporavku unutar naše branše koja je već godinama u krizi” – naveo je Nejašmić.

Zajednica će nastaviti s istraživanjima sektora, ali će inzistirati i na većem istraživanju koje bi se provodilo svakih pet godina.

“Znamo da je knjiga kulturno i znanstveno dobro, ali je i proizvod kreativne industrije pa tu naglašavamo i njezin bitni privredni moment jer poslovi izdavaštva ipak zapošljavaju određeni broj ljudi. Zajednica nakladnika i knjižara nikako ne želi biti samo nekakav privjesak za tehničko odrađivanje poslova, primjerice na sajmovima” – upozorava.

Projekti u pripremi

” Kako je Hrvatska gospodarska komora, u čijem sastavu trenutačno djelujemo, u previranju, razmišljamo o udruživanju nakladnika u poslovnu zajednicu i to već za nekoliko mjeseci. Tako bismo postali samostalna udruga firmi” – najavljuje Nejašmić i ističe da bi se Zajednica tako pozicionirala za budućnost.

Ističe da se nastavljaju pripreme i za Noć knjige, a tu su i tradicionalne manifestacije kao što je Interliber.


 
Tekst: Večernji list

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close