Turizam

Najstariji gradovi u povijesti čovječanstva

Ako volite putovati i inpiraciju tražite u povijesti, možda bi bilo dobro da posjetite neke od gradova koji su među najstarijima na svijetu. Oni će vam dati dovoljno znamenitosti za istraživanje, a vjerujemo kako nećete pogriješiti odaberete li bilo koji od ovih na popisu!


Jeste li znali kako je nekada davno postojao grad Crocodilopolis, koji je svoje ime dobio zahvaljujući krokodilima koji su se tamo i te kako štovali. Ovaj grad bio je smješten na obali rijeke Nil u Egiptu, a osnovan je oko 4000 godina prije Krista. To je zasigurno najstariji grad u Egiptu, danas poznat pod imenom Faiyum.

Vrlo je teško s sigurnošću utvrditi koji grad je najstariji, ali vjerojatno tu titulu drže oni na području Bliskog Istoka. Tako je primjerice Damask jedan od njih – u kojem ljudi i danas žive.

Damask je glavni grad Sirije iza koje ne stoji glamurozna povijest kao iza Egipta, no i ona ima svojih čari. Danas je, na žalost, ratno stanje u Siriji te ju nije pametno posjetiti, no čim se situaciji smiri – ovo je grad koji stvarno valja vidjeti.

Uz Damask, tu je i Alepo – jedan od najljepših gradova na svijetu koji se može pohvaliti predivnom citadelom u samom centru. Danas je Alepo jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta Bliskog Istoka, a njegovo drevno središte je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine još 1986. godine.

Ako krenemo malo istočnije, točnije do Indije, možemo naići na još jedan grad duge povijesti – Varanasi. Ovaj grad nastao je prije više od 5000 godina. Tu je i Kirkuk u Iraku, nekadašnja asirijska prijestolnica utemeljena 2200 godina prije Krista, u kojoj su i danas vidljivi ostaci nekadašnje slave. Uz Kirkuk, tu je i Erbil, prijestolnica Iračkog Kurdistana koja je navodno osnovana 6000 godina prije Krista.

I Iran se može pohvaliti sa svojim “najstarijim gradom na svijetu”, a to je Susa, koja iza sebe ima povijest dužu od 6200 godina. Među najstarije gradove valja uvrstiti i Jeruzalem i Bejrut, koji se nalaze uz Sredozemno more, a koji su osnovani oko 3000 godine prije Nove ere.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close