Vijesti

Ovo je najružnija boja na svijetu

Boje imaju nevjerojatnu moć te u nama mogu probuditi razne pozitivne osjećaje poput zadovoljstva, veselja i sreće. No postoje nijanse koje na ljudsko tijelo imaju i negativan efekt. Jedna takva je i boja koja je ujedno proglašena najružnijom bojom na svijetu.


Riječ je o smećkasto-zelenoj nijansi, mješavini maslinasto zelene i kaki boje, koja je dobila brojne ‘epitete’ poput boje prljavštine, taloga pa čak i smrti, a njezin službeni naziv glasi Pantone 448C ili opaque couché.

Ružna boja s lukavom porukom

Iako ova boja ima vrlo negativan prizvuk, poruka koju bi ona trebala prenijeti zapravo je vrlo važna i moćna. Naime, između svih boja i nijansi sunčevog spektra, najružnija boja na svijetu je odabrana kako bi utjecala na pušače i potaknula ih na prestanak pušenja.
Prije četiri godine, australska vlada je angažirala istraživačku agenciju ‘GfK’ čiji je zadatak bio napraviti najneprivlačniji dizajn kutije cigareta koji bi trebao biti jedinstven za sve duhanske tvrtke.

61233700-boja-najruznija-pantone-448c-opaque-couche

Nakon tri mjeseca istraživanja, stručnjaci su došli do zaključka kako najnegativniji efekt mogu postići upravo opaque couché bojom koja, u kombinaciji s grafičkim upozorenjima na opasnosti za zdravlje, ima nevjerojatno negativan efekt na promatrače, ali i korisnike duhanskih proizvoda.

Prije nego je donesena finalna odluka, u užem krugu za najneprivlačniju boju našle su se i boja limete, bijela, bež, tamno siva i boja senfa, ali i tamno smeđa koja je prva ispala iz konkurencije jer previše podsjeća na mnogima najdražu slasticu – čokoladu

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: pixabay / zadovoljna.dnevnik.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close