Vijesti

Najprosperitetnija zemlja na svijetu

Ovogodišnje istraživanje Prosperity Index, flagship izdanje britanskog Legatum Instituta sedmu godinu zaredom proglasilo je Norvešku najprosperitetnijom zemljom na svijetu.


Na listi su 142 države čije su se performanse ocjenjivale prema osam kriterija, među kojima su stanje gospodarstva, obrazovanje, osobne slobode i zdravlje stanovništva.

Na drugom mjestu je Švicarska kojoj je plasman ugrozio slabiji obrazovni sustav o norveškog, a Danska je treća jer su joj svi parametri osim zdravlja (po čijoj je kvaliteti tek na 16. mjestu) izuzetno jaki.

Zabrinjavajući podaci za Hrvatsku

Sjedinjene Države i Velika Britanija su na 11. i 15. mjestu s time da je Britanija imala veći pad, a najjača svjestka ekonomija Singapur skliznuo je na 17. mjesto zbog lošeg stanja osobnih sloboda i socijalne kohezije.

Hrvatska je na 53. mjestu u ukupnom poretku. U gotovo svim parametrima je oko sredine, najbolje stoji u zdravlju stanovništva (39. mjesto), isgurnosti i obrazovanju (41. mjesto), po gospodarskom stanju je na 64. mjestu, poduzetničkoj klimi na 51. mjestu, po kvaliteti državne uprave na 52. mjestu a po osobnim slobodama i društvenom kapitalu promatranom kroz kolektivni sustav vrijednosti i snagu civilnog društva je očajna, na 104. odnosno 120. mjestu.

Ovo je lista 10 najprosperitetnijih zemalja svijeta:

1. Norveška
2. Švicarska
3. Danska
4. Novi Zeland
5. Švedska
6. Kanada
7. Australija
8. Nizozemska
9. Finska
10. Irska

Neobična pojava u norveškim statistikama

Indeks prosperiteta daje sliku relativne uspješnosti država od 2009. Norveška predvodi zbog visoke vrijednosti društvenog kapitala, zdravlja i osobnihsloboda, ali u snazi gospodarstva nije prva još od 2013. Ove godine je četvrta, a autori izvještaja to tumače činjenicom da načini obrade podataka o stopi nezaposlenosti ponekad mogu prikriti dublje probleme.
Glasnogovornik Legatum Instituta Nathan Gamester, rekao je da su njihovi eksperti analizirajući norveške statistike o tržištu rada naišli na nešto čudno. Norveška velik dio dugoročno nezaposlenih vodi kao ljude u invalidskoj ili prijevremenoj mirovini, kategorijama koje obuvaćaju sve više stanovnika u starosnoj dobi 20 do 24 godine. To znači da Norveška statistički stopu nezaposlenosti umjetno održava niskom.

Što je zapravo mjerilo uspješnosti

Što je odmah nametnulo pitale bi li onda smjela biti na vrhu Legatusove liste. I sam istraživači rekli su britanskom Independentu da su iznenađeni ali su uočili specifičnosti tek kad su brojke o gospodarskom rastu počele odudarati od onima o tržištu rada.
Još zanimljivije od mehanizama kojima norveški sustav skriva stanje nezaposlenosti je činjenica da je Kina u ukupnom poretku 52. Odlično stoji po gospodarskim parametrima ali u osobnim je slobodama na 120. mjestu, uz Saudijsku Arabiju. Neki stručnjaci misle da bi parametri osobnih sloboda, obrazovanja i zdravlja trebali biti važniji od ekonomskih. Rasprava o tome što je zaista uspješa zemlja, ostaje otvorena.


 

Tekst: telegram.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close