Turizam

Najpoznatije stvarne lokacije iz Ratova zvijezda koje možete i posjetiti

Ljubitelji ‘Ratova zvijezda’ mogu posjetiti lokacije na kojima su snimane neke od najpoznatijih scena iz filmova i osjećati se kao u nekom drugom svijetu.


Mnogi sanjaju o putovanju u svemir. No ako ste ljubitelj ‘Ratova zvijezda’, možete imati osjećaj već kao da ste u svemiru ako posjetite neku od poznatih lokacija na kojima su snimani ovi znanstvenofantastični filmski klasici.

Zanimljivo je da neke od lokacija uopće nisu potpuno izolirane i na suprotnoj strani svijeta – kao što bi mogli pomisliti.

Od večere u domu iz djetinjstva Lukea Skywalkera do romantičnog balkona na kojem je procvala romansa, evo nekih od mjesta na kojima su oživjeli ‘Ratovi zvijezda’, a koje i sami možete posjetiti.

Hotel Sidi Driss, Matmata, Tunis

Hotel Sidi Driss u Tunisu

Ovo je možda i najpoznatije mjesto iz ‘Ratova zvijezda’, na kojem je sniman interior Lukeovog doma iz djetinjstva na planetu Tatooineu.

La Grande Dune, izvan Nefte, Tunis

Eksterijer iglua Lukeine kuće sniman je na oko 300 km udaljenosti od presušenog jezera Chott El Jerida. Iglu je i dalje na istom mjestu, te se do njega može doći malo boljim automobilom.

Potražite ga na GPS koordinatama: 33°50’34.42″N, 7°46’44.48″E.

Redwood nacionalni i državni park, Kalifornija

Redwood nacionalni par

Endor – šumoviti mjesečni dom Ewoka, sniman je u divovskom kalifornijskom Redwoodu, s tim da je većina scena snimana na privatnoj zemlji koja je u vlasništvu tvrtke koja se bavi sječom drva.

Hardanger Jokulen glečer, Finse, Norveška

Eksterijeri ledenog svijeta Hotha u filmu ‘Carstvo uzvraća udarac’, snimani su u malenom selu Finse u Norveškoj. Ekipa je ostala u tamošnjem hotelu Finse 1222 Hotel, dok su snježne scene snimali sa stražnjih vrata.

No glavne scene bitke snimane su na obližnjem ledenjaku.

Villa del Balbianello, Lenno, Italija

Villa del Balbianello

U filmu ‘Klonovi napadaju’, Anakin i Padme sakriju se u blizini jezera koje je u stvarnom životu popularan izbor za vjenčanja mnogih mladih parova, na talijanskom jezeru Comou.

Na vrhu šumovitog poluotoka, do kojeg možete doći samo brodićem, 1878. godine je izgrađena vila del Balbianello, za kardinala Angela Mariu Durini.

Inače, ovdje je svratio i James Bond u ‘Casino Royaleu’.

Plaza de Espana, Sevilla, Španjolska

Kad Padme i Anakin dođu u Theed, na trg ispred palače, ustvari se nalaze na ovom trgu, izgrađenom 1929. godine.

Za scene u filmovima ‘Klonovi napadaju’ i ‘Fantomska prijetnja’, trg je dramatično promijenjen u puni krug (dotad je bio u obliku polukruga), te su okolne građevine postarane kako bi uključile tornjeve i zelene kupole Nabooa.

Phang Nga zaljev, Tajland, Kina

Phang Nga zaljev na Tajlandu

Omiljeni Wookiee rođen je na planeti Kashyyyk, koja se pojavljuje u ‘Osveti Sitha’ u obliku bujnog svijeta u kojem traje beskonačno toplo godišnje doba.

No u stvarnosti je riječ o fotografijama s nekoliko lokacija koje su digitalno montirane na snimke.

Planina Etna u Italiji

Ne, glumci se nisu zaista borili među lavom sicilijskog vulkana.

Ali njegove fotografije su korištene kako bi se snimila bitka između Obi-Wana i Anakina u ‘Osveti Sitha’.

Whippendell šuma, Ujedinjeno Kraljevstvo

Whippendell šuma u Engleskoj

Riječ je o tako lijepoj šumi da je čak ni Jar Jar Binke ne može upropastiti.

Šuma Nabooa, u kojoj Jar Jar Binks prvi puta susretne Obi-Wan Kenobija i Qui-Gon Jinna u ‘Fantomskoj prijetnji’ , snimana je u Engleskoj.

Nacionalni park Dolina smrti, Kalifornija

Iako je većina Tatooinea snimana u Tunisu, ključne scene iz ‘Nove nade’, kao Obi-Wanov prvi susret s Lukeom, snimane su u Dolini smrti, između Sierra Nevade planina i Mojave pustinje.

Ostatak lokacija iz ovih poznatih filmskih klasika provjerite na stranicama CNN-a.


Tekst: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Facebook
 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close