Vijesti

Najopasnija droga na svijetu

Supstanca koja je najpogubnija za zdravlje pojedinca i društvo nije, kako bi to mogli pretpostaviti, heroin, kokain ili neki sličan narokotik. Potpuno je legalna i svakodnevno ju konzumiraju milijuni ljudi. Pa ipak, znanstveni parametri pokazuju kako je potpuno pogubna za život čovjeka, a na društvo ima razarajući učinak. Riječ je, dakako, o alkoholu.


Da, alkoholu! Možda je to iznenađujuće, ali čitav niz različitih čimbenika ukazuje da je tomu doista tako. Nekadašnji savjetnik britanske Vlade za droge, David Nutt i nekolicina europskih stručnjaka došli su do ovog zaključka, koristeći 16 parametara kojima su nastojali izmjeriti kakav učinak alkohol ima na život i zdravlje pojedinca, a kakvu štetu nanosi društvu u kojemu taj pojedinac živi.

Osim alkohola, u isti je kontekst mjerenja stavljeno još 20 droga. Popis čimbenika ili parametara podrazumijevao je sljedeće: smrtnost, ovisnost, mentalna oštećenja, gubitak kuće ili posla, kriminalna aktivnost, nanošenje tjelesnih ozlijeda pa čak i materijalna šteta nanesena državi.

Na drugo i treće mjesto ugodno su se smjestili heroin i kokain, a prvo je pripalo alkoholu.

alcohol-danger-4

Najmanje 3,3 milijuna ljudi godišnje umre od zloporabe alkohola. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, to je 5,9 posto od ukupne stope umrlih, godišnje, što znači kako od alkohola svakih 10 sekundi premine jedna osoba.


Tekst i foto: net.hr 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close