Događanja

Najneobičnije knjižnice na svijetu

AKO ste mislili kako svugdje na svijetu knjižnice izgledaju isto, prevarili ste se. Upravo zato, mi vam danas donosimo nekoliko najneobičnijih knjižnica na svijetu, za koje možda niste ni znali da postoje.


1. Knjižnica na plaži
Plaža, sunce i knjiga su provjereno dobra kombinacija. No, na pješčanoj plaži bugarskog Black Sea resorta, svi posjetitelji mogu i posuđivati knjige, jer se tamo nalazi knjižnica, s preko 2500 knjiga na 10 različitih jezika. One se mogu posuditi besplatno, a svi zainteresirani mogu ostaviti i svoje knjige.
2. Knjižnica u busu
Nakratko ćemo skočiti do toplog Brazila, gdje postoji knjižnica u busu, koju lokalni stanovnici i turisti mogu zahvaliti jednom vozaču, 42-godišnjem Antoniju de Conceicao Ferreairi. Unutar svog autobusa, Antonio svakodnevno nudi 15 naslova na polici svim zainteresiranim putnicima. Nekad je zapisivao njihova imena, kada bi posudili knjige, no danas više ne mari za to kada ljudi ne vrate knjige, jer kako je sam otkrio, ideja je da se knjige prenose s osobe na osobu.
3. Knjižnica u obliku knjige
Ovo je jedina “prava” knjižnica na popisu, koja je posebno zbog svoje fasade, u obliku korica. Ovaj inovativni dizajn imao je za cilj potaknuti ljude u Kansasu da više čitaju, a istovremeno i revitalizirati zajednicu. Fasada se sastoji od 22 klasična naslova, koja su izabrali lokalni stanovnici.
4. Oldtimer knjižnica
Iako možda ne izgleda tako, ovo je zapravo mobilna i vrlo miroljubiva knjižnica, koja je nastala kao ideja umjetnika i aktivista Raula Lemesoffa. Na ovim neobičnim policama, u svakom se trenutku nalazi 900 knjiga, a neobično vozilo kruži argentinskim urbanim centrima, ali i ruralnim područjima, s ciljem pridonošenja mira kroz književnost. Ova se pokretna instalacija zove “Oružje masovne instrukcije”. Genijalno!
5. Knjižnica na livadi
2012. godine, talijanski umjetnik Massimo Bartolini složio je javnu knjižnicu pod vedrim nebom, povodom belgijskog art festivala u gradu Ghentu. Radi se zapravo o knjižnici koja ima 12 polica, koje su instalirane u St Peter’s Abbey vinogradu te su sve prigodne zelene boje. Sve knjige bile su na prodaju od strane knjižnica u Ghentu i Antwerpu.
6. Knjižnice na mulama
2009. godine, u planinama države Trujillo u Venezueli, Sveučilište Valle del Momboy, započelo je s vrlo neobičnom, ali plemenitom uslugom: mobilnim knjižnicama, koje su se nalazile na leđima mula, koje su knjige isporučivale seljačkoj djeci.

Tekst: index.hr

Foto: Pinterest

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close