Događanja

Najljepša nogometna utakmica svih vremena

Ovog Božića slavi se još jedna obljetnica navodne, nikad dokazane, ali prema zapisima nekih vojnika jedne od najneobičnijih nogometnih utakmica svih vremena. Iako možda i prenapuhana, priča je kao takva izuzetno zanimljiva mnogim medijima diljem svijeta, prigodna za blagdansko ozračje.


Prema napisima iz sačuvanih dnevnika vojnika toga vremena, ponajviše iz onog Roberta Hamiltona, kapetana Kraljevskog bataljuna iz Warwickshirea, zaključuje se da je su na Božić 1914. utakmicu odigrali njemački i engleski vojnici. Mjesto radnje je, pretpostavlja se, Frelinghien, gradić na sjeveru Francuske, a u punom jeku je u to vrijeme Prvi svjetski rat.

Na Božić, međutim, rata nije bilo. Bilo je nogometa.

Božićne pjesme dovele do primirja

Sve je krenulo time što su Nijemci iz pošiljki od doma složili improvizirane ukrase, okitili improvizirane jelke i krenuli s pjevanjem božićnih pjesama. Britancima nije dugo trebalo da se pridruže duhu primirja, a komunikacija pojedinaca ubrzo je dovela do nalaženja vojnika na tzv. ničijoj zemlji, u neutralnoj zoni.

Prekid vatre označio je početak druženja. “I tako smo svi bili izvan rovova u neutralnoj zoni, kad smo odjednom ugledali njemačkog vojnika kako nabija loptu. Nismo se zapravo ni snašli, a već smo igrali nogomet”, priča je Johanessa Niemanna, svjedoka tadašnjih događaja, ujedno zapovjednika 133. britanske saksonske pukovnije. Inače, u to vrijeme obje su vojske u svojim redovima imali l osobe koje su se bavile ovom igrom, čiji je razvoj do današnje popularnosti tada bio tek u povojima.

“Sretan i neobičan Božić”

Ovom događaju knjigu je posvetio Pehr Thermaenius, zove se “The Christmas Match: Football in No Man’s Land 1914 “, a u njoj opisuje kako je polje nedaleko od Frelinghiena bilo gotovo idealno za nogomet, bilo je pošteđeno granatiranja i ostalih oštećenja.

“Nije bilo baš idealno za igru jer je tlo bilo smrznuto, ali dobili smo ih 3:2”, tvrdnje su jednog od njemačkih vojnika, a do danas traju prijepori koji je rezultat zapravo bio, kao i koliko je susreta ukupno odigrano.

Na 100. obljetnicu “Božićne utakmice” britanski trgovački lanac Sainsbury’s objavio je prigodnu reklamu, a jubilej je posebnim videom obilježila i UEFA.

Primirje prekinuto nakon ponoći

“Bio je ovo sretan i neobičan Božić. Ali sam nakon ponoći udvostručio broj stražara”, piše u svom dnevniku Hamilton. Kapetan Stockwell iz velške regimente otkrio je da je nakon ponoći ispalio tri hica u zrak, što je bio znak da je primirje završeno. Samo nekoliko trenutaka kasnije, čulo se kako i njemački general ispaljuje dva hica u zrak.

Dvojica vojnika bavili su se nogometom

Obje strane imale su po jednog vojnika koji se bavio nogometom. Kod Britanaca to je bio narednik Jammes Coyle, koji je igrao za škotski Albion, a Nijemci su imali Alberta Schmidta, nogometaša trećeligaškog kluba Fussballclub 02 Schedewitz.

Nogomet je, eto, nakratko prekinuo rat i povezao suprotstavljene strane, ali vrlo brzo je opet postao – sporedan, a mnogi sudionici ovog lijepog događaja na kraju su postali žrtve ovog velikog rata, poput Schmidta koji je poginuo 1916. godine…


 

Tekst: index.hr
Foto: Youtube screensh

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close